OPPFORDRER TIL NETTAKTIVISME: Juss professor Ande Somby ved Universitetet i Tromsø mener at det å få publisert anonyme, rasistiske ytringer ikke har noe med ytringsfrihet gjøre. Professoren oppfordrer til nettaksjonering. (Foto: TV 2)
OPPFORDRER TIL NETTAKTIVISME: Juss professor Ande Somby ved Universitetet i Tromsø mener at det å få publisert anonyme, rasistiske ytringer ikke har noe med ytringsfrihet gjøre. Professoren oppfordrer til nettaksjonering. (Foto: TV 2)

Professor ønsker samisk nettaktivisme

Jusprofessor Ande Somby ber hackere om å bryte seg inn i avisene sine datasystemer for å avsløre identiteten til de som ytrer seg anonymt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NOK ER NOK: Blogger Lill-Tove Veimæl har fått nok av de anonyme kommentarene, nå slutter hun å blogge.  (Foto: TV 2)
NOK ER NOK: Blogger Lill-Tove Veimæl har fått nok av de anonyme kommentarene, nå slutter hun å blogge. (Foto: TV 2)
– En signert samekritisk ytring i lokalavisa Nordlys er til å leve med, sier Lill Tove Veimæl.

Hun er født og oppvokst i samebygda Karasjok i Finnmark, og studerer nå i Tromsø. Det er på nettet hun opplever at samehetsen det siste halvåret har blomstret.

– Anonyme, rasistiske ytringer ikke en menneskerett

– Det er veldig mye hatske ytringer. Det er en rasistisk undertone i mye av det som skrives, sier Veimæl til TV2.

Spørsmålet om Tromsø skal bli såkalt samisk språkforvaltningsområde har skapt politisk spenning og debatt i spalter og på nett.

Jusprofessor Ande Somby ved Universitetet i Tromsø mener at det å få publisert anonyme, rasistiske ytringer ikke har noe med ytringsfrihet gjøre.

– Hvis du angriper enkelte grupper, angriper enkelte insider, så synes jeg ikke det er noen menneskerett å få ytre seg. Fordi at man da forurenser samtaler, man sårer andre og ingen av de to tingene er en menneskerett, sier han.

LES OGSÅ: Samer føler seg mobbet av nordmenn

Vil «oute» anonyme

Lørdag oppfordres samer og sympatisører til å demonstrere mot samehat og rasisme i Tromsø. Samene vil møte med vrengte kofter. En samisk ytring. Slik forteller man de rundt seg at man er uenig.

Nordlys-redaktør Anders Opdahl. (Foto: TV 2)
Nordlys-redaktør Anders Opdahl. (Foto: TV 2)
Mindre anonymt kan man ikke opptre. Somby ber nå hackere om å bryte seg inn i avisene sine datasystemer for å avsløre identiteten til de som ytrer seg anonymt.

– Gå inn i maskinen deres, brett ut all pornoen de har og si: Se hvem de er. Den kompetansen finnes, og den teknologien har man, sier Somby.

Nordlys-redaktør Anders Opdahl forsvarer avisens publiseringspraksis, og mener de har en tilstrekkelig identitetskontroll. Sombys utspill om samisk nattaktivisme har han liten sans for.

Les også: Nettavis får holde debattants identitet skjult

Ta heller til motmæle

– Han burde heller konsentrere seg om å ta til motmæle mot dette grumset, og bruke sin tid på det i stedet for å drive denne type aktivisme som jeg tror ikke tjener hans sak, sier Opdahl.

Lill-Tove Veimæl har tatt til motmæle. I sin egen blogg har hun møtt anonymitet med åpenhet. Men nå har hun fått nok.

– Jeg måtte bare til slutt beskytte meg selv, og stoppe. Tvinge meg selv til å stoppe å lese det her.