SLAPP JUBELEN LØS: Trude Drevland (H) overtok denne uken ordøfrerkjedet fra Gunnar Bakke.  (Foto: TV 2)
SLAPP JUBELEN LØS: Trude Drevland (H) overtok denne uken ordøfrerkjedet fra Gunnar Bakke. (Foto: TV 2)

– Hun sover med ordførerkjedet på

I Trude Drevland har Bergen fått et fyrverkeri av en ordfører. Enkelte hevder at hun sover med ordførerkjedet på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ÅPNING: Bergens nye ordfører Trude Drevland (H) tok sammen med byrådsleder Monica Mæland, i mot statsråd Knut Storberget da Gulating lagmannsrett åpnet onsdag.  (Foto: TV 2)
ÅPNING: Bergens nye ordfører Trude Drevland (H) tok sammen med byrådsleder Monica Mæland, i mot statsråd Knut Storberget da Gulating lagmannsrett åpnet onsdag. (Foto: TV 2)
Stemningen var fortettet og forventningsfull da det nye bystyret i Bergen møttes for første gang denne uken. Med et begeistret, lite hvin avga Trude Drevland stemme på seg selv som ordfører.

Få minutter senere var hun valgt, og steg forventningsfullt opp ved talerstolen der hun skulle motta ordførerkjedet fra Frps Gunnar Bakke.

Der og da kunne hun ikke holde seg. Hun strakk armene i været, knyttet nevene og dro hendene til seg med et høyt «Yes! »

– Mine omgivelser ville sagt at jeg nyter hvert øyeblikk, og jeg protesterer ikke.

Kunne endelig slippe jubelen løs

– Jeg bare tenkte; Trude hvis du skal ha ut alle de følelsene du har gått med nå i ukevis mens du har ventet, så må du gjøre det nå før du får kjedet. Eller så blir det dumt. Og så bare kom det, sier Drevland.

Opptrinnet i bystyresalen er allerede en klassiker, og befester bildet av Trude Drevland som en heftig begeistret nordlending, med et stort hjerte for Bergen. Ordførerjobben i Norges nest største by har hun ønsket seg i mange år.

– Mine omgivelser ville sagt at jeg nyter hvert øyeblikk, og jeg protesterer ikke. Det er ingen vits i. De kjenner meg altfor godt.

Lange og krevende forhandlinger

12. september gjorde Høyre tidenes valg i Bergen, med 35 prosent av stemmene. Og selv om Drevland var partiets ordførerkandidat, så gjensto lange og krevende forhandlinger mellom Høyre, Frp og KrF.

Alle som fulgte de to siste møtene i det gamle bystyret kunne observere en rastløs og ukonsentrert Trude Drevland i salen. Hun ble ikke informert om utviklingen i de hemmelige forhandlingene, og ventetiden ble lang og pinefull.

Se Trude Drevland snakke om sitt nære forhold til Fabian Stang: (Artikkelen fortsetter under).

566776

Visste det var siste sjanse

På et av møtene fanger TV 2s kamera opp spenningen mellom aktørene. Trude Drevland henter kaffe til byrådsleder Monica Mæland og ordfører Gunnar Bakke. Begge vet godt hvordan forhandlingene ligger an.

Mæland takker ja til kaffe, Bakke takker nei. Det var kanskje et tegn, kanskje ikke.

– Jeg visste jo at dette var siste sjanse, sier 64-åringen.

– Men hvorfor er det så viktig å være ordfører, det er jo en stilling uten politisk makt i Bergen?

– Jeg skal få lov til å være en ambassadør for Bergen. Og Bergen er jo byen der jeg hører til, med hele meg.

LES OGSÅ: Over halve Norge har fått ny ordfører

– Vet godt om mine svake sider

Trude Drevland kommer opprinnelig fra vesle Hadsel i Nordland, og hun kommer fra en familie der det vanlig å by på seg selv. Hun er søster til skuespilleren Lars Andreas Larssen, tante til forfatteren Vetle Lid Larssen og musiker Sivert Høyem.

Fargerik er en merkelapp hun ofte får.

– Jeg vet godt hva de mener, jeg har levd med meg selv i 64 år.

– Er løs kanon et annet ord?

– Ja, det kunne det vært. Og det har vært det. Men det som jeg tror Monica Mæland vet, når hun har jobbet for at jeg skulle bli ordfører, det er at jeg tar den rollen jeg får. Og jeg vet godt hvor jeg har mine svake sider.

Viktig støtte fra Mæland

Byrådsleder Monica Mæland har vært viktig for den nye ordføreren. Det var henne som hentet Drevland til rådhuset i 2003. Nå skal de to toppene fungere i tospann.

Og at det kan bli morsomt ble tydelig da duoen tok imot statsråd Knut Storberget til åpningen av nye Gulating lagmannsrett i Bergen på onsdag.

– Dette kler du, skrøt Storberget og siktet til ordførerkjedet.

– Hun sover med det, smeller det kontant fra en munter Monica Mæland.

Drevland ler.

– Det er ikke alt Monica Mæland sier som er sant. Jeg har altfor stor respekt for ordførerkjedet til å gå rundt og tutle med det i tide og utide.

Les også: Stang klinte til for fire nye ordførerår