Hvor drar fuglene og når hvorfor flyr de egentlig i v form? (Foto: Illustrasjonsfoto)
Hvor drar fuglene og når hvorfor flyr de egentlig i v form? (Foto: Illustrasjonsfoto)

Hvor skal egentlig trekkfuglene?

Enkelte reiser så langt som 10 000 kilometer. Her får du vite hvorfor.

Fuglene har allerede begynt å trekke sørover, men hvor drar de og når kommer de egentlig tilbake igjen?

– Hvor de reiser er veldig varierende, forklarer Håkan Billing. Han er leder Oslo- og Akershusavdelingen i Norsk Ornitologisk Forening (NOF) og kjenner godt til trekkfuglenes rutiner.

– Enkelte fuglearter kan reise så langt som sør i Afrika, mens andre fuglearter kun reiser til områder i Europa, som Storbritania og Nederland.

Billing forteller at fuglene har en innebygd klokke som forteller dem når de skal reise hjem igjen. De som trekker korte distanser følger gjerne været og temperaturen når de bestemmer seg for å reise tilbake til Norge. De som reiser langt har en mer fastsatt reiserutine.

– Langtrekkerne reiser på en viss dato hvert år, sier Billing.

Les også:Vår Staude hater kulde

Maten er avgjørende

– Hvorfor trekker fuglene sørover?

– Det handler om mat. Mange tror at det er temperaturen som gjør at fuglene trekker, men det er fordi det er mangel på mat på vinteren, sier Billing

– Trekkfuglene lever ofte på insekter. I vår- og sommerhalvåret har vi mye av dette i Norge, men når det blir kaldere i luften forsvinner også insektene.

– Hvorfor flyr de i V-form?

– Det er mest lønnsomt i forhold til luftmotstanden, sier Billing.

Les også: Dette gjør du når kjæledyret må opereres

Les også: Livredd TV 2 reporter ble vettskremt av pytonslange

Til samme tre hvert år

– Vi er vant til at fly har kompliserte instrumenter for å orientere seg i luften, hvordan klarer fuglene å finne veien?

– Fuglene har en fantastisk hukommelse, forteller Billing.

– De hekker alltid på samme sted, iallefall i samme område. Enkelte fugler hekker i samme treet hvert år. Man kan også se at når de har pauser på turen raster de på de samme stedene hvert år.

Fuglene orienterer seg etter stjernene og jordmagnetismen når de flyr. De korrigerer seg også etter hvordan jorden beveger seg. Billing forklarer at det meste er genetisk når det gjelder evnen til å orientere seg på reisen.

Les også: Dette bør du gjøre i hagen før snøen kommer

Les også: Derfor elsker nordmenn sola

Flyr flere tusen km i et strekk

Det er forskjell i hvor lange strekninger de flyr. Bare noen få arter flyr mange tusen km i ett strekk. Det klarer de ved å legge på seg masse fett. Det vanligste er at fuglene har flere pauser på turen. Likevel er dette en reise som går ganske raskt for seg.

– Enkelte fuglearter flyr i opptil 70/km i timen, forteller Billing.

Les også: – Hvordan skal vi klare å bygge et helt hus før snøen kommer?