kamera_overvaakning (Foto: TV 2)
kamera_overvaakning (Foto: TV 2)

– Kameraene bidro til å forhindre voldtekter

Oslo-politiets overvåkingskameraer i sentrum fungerer ikke. Hver helg frem til jul trekker politikerne til gaten for å sikre hovedstadens borgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilder fra politiets overvåkingskameraer i Oslo sentrum er ofte avgjørende bevis for at gjerningsmenn blir tatt og dømt. Men Oslo-borgerne kan ikke stole på at disse kameraene vil forhindre eller bidra til å oppklare kriminalitet i sentrum av hovedstaden.

I området rundt Oslo S fungerer bare ett av seks overvåkingskameraer.

– Med det ene kameraet vi har, greier vi å ivareta sikkerheten, for vi har mye folk på Oslo S ved siden av. Vi må ikke glemme det, sier politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, til TV 2.

– Ett kamera klarer ikke å fange opp det samme som seks kameraer klarer å fange opp, parerer leder i Oslo Politiforening, Sigve Bolstad.

LES OGSÅ: Gikk i fakkeltog mot voldtekt: Oslo-folk tok natta tilbake

Har bidratt til kriminalitetsbekjempelse

Bolstad forteller at de seks kameraene har bidratt mye til politiets arbeid opp gjennom årene.

– Kameraene som er her, og som virket for en del år siden, har faktisk forebygget mulige voldtekter, sier han.

MISFORNØYD: Sigve Bolstad mener alle kameraene rundt Oslo S bør være i bruk.   (Foto: Goran Jorganovic / TV 2)
MISFORNØYD: Sigve Bolstad mener alle kameraene rundt Oslo S bør være i bruk. (Foto: Goran Jorganovic / TV 2)

Spesielt ett kamera har ifølge Bolstad vært særlig nyttig i kampen mot kriminalitet. Det er kameraet som står på sørsiden av Østbanehallen.

– Det har vært mye i bruk, da det var oppe og gikk vel å merke. Det har avverget at folk har dødd på grunn av overdose, vi har tatt biltyver og det har vært slagsmål her der vi har kommet ut og kanskje forhindret alvorlige skader, forteller han.

Bolstad mener at minst de seks kameraene rundt Oslo S må være i drift.

– Hvis han velger å satse på fjernsynsovervåking som ett av flere kriminalforebyggende tiltak, så må minst de seks kameraene være opp og gå, sier Bolstad.

Politikere gatelangs

Forrige helg møtte rundt 300 mennesker opp for å markere sin avsky mot de mange voldtektene som har funnet sted i hovedstaden den siste tiden. Likevel ble flere kvinner voldtatt i Oslo samme natt.

Forrige helg var det kun 15 natteravner i Oslo sentrum. Denne helgen blir det langt flere. Samtlige av de politiske partiene i Oslo har forpliktet seg til å vandre gatelangs hver helg fram til jul, med mål om å gjøre hovedstaden tryggere.

– Jeg er veldig glad for at alle partiene i Oslo har kunnet møtes og bli enige om en kraftig mobilisering av frivillige for å stille opp for natteravnene og skape økt trygghet i Oslo sentrum, sier leder for Oslo Ap, Jan Bøhler.

– Det blir en helt annen følelse av at byen er trygg, og at det går an å bevege seg fritt rundt, hvis det er voksne mennesker med natteravnsymbolet til stede som tar et ansvar, sier han videre.

LES OGSÅ: Her er politiets kart over voldtektene i Oslo

Enorm pågang

Men det er ikke bare politikerne som vil gjøre en innsats. Natteravnene forteller til TV 2 at pågangen er enorm. Fredag kveld vil det være nesten fire ganger så mange natteravner som det var forrige helg.

– Jeg skal være natteravn allerede nå fredag kveld til lørdag morgen, og det gleder jeg meg til, sier Bøhler.

566505