Ekstremsporter Karina Hollekim knuste begge beina i en fallskjermulykke i 2006. Takket være intens trening, er hun nå tilbake med både trening og fallskjermhopp. Fra boka «Den vidunderlige følelsen av frykt»
Ekstremsporter Karina Hollekim knuste begge beina i en fallskjermulykke i 2006. Takket være intens trening, er hun nå tilbake med både trening og fallskjermhopp. Fra boka «Den vidunderlige følelsen av frykt»

Treningsekspert: – Fastlegene har for lite kunnskap

Nå må trening bli tatt på alvor som medisin, mener leder for Idrettsmedisinsk Forening.

Livsstilssykdommer og overvekt er blitt et stort problem her i Norge. Nå mener eksperter at vi må ta trening som medisin på alvor.

– Vi må benytte den effekten fysisk aktivitet gir. Det andre er å greie å motivere pasienten for å nå målet, men trening er medisin, sier leder for Norsk Idrettsmedisinsk Forening, Terje M. Halvorsen til TV 2.

Få med deg vår nettserie «Nordfor sola». Om to gutter som også er glad i fjell, natur og ekstremsport.

Karina satte seg mål og lærte seg å gå

Karina Hollekim er ekstremsporter. Da hun ble alvorlig skadet under en fallskjermulykke i 2006, mente legene at hun aldri kom til å gå igjen. Men der tok de feil.

Med målrettet trening har Karina kjempet deg tilbake.

– Jeg er ekstrem, men metoden jeg har brukt for å komme tilbake er de samme som folk flest. Det dreier seg om å reise seg og sette seg mål, sier Karina til TV 2.

Ifølge Terje Halvorsen er dette noe alle kan gjøre, ekstrem eller ikke.

– Karina er ekstremvarianten, men for folk flest er det akkurat den samme parallellen, sier han.

For å komme dit Karina var før ulykken, trente hun mye. Og etter ulykken har hun, ifølge Halvorsen, vist to ting;

– Det er mulig å trene seg opp igjen, men det må legges en plan.

Les også: Disse to bodde ni måneder i en øde bukt i Nord-Norge

Målrettet trening med kompetanse rundt

Karina Hollekin hopper basehopp. Fra hennes bok «Den vidunderlige følelsen av frykt»
Karina Hollekin hopper basehopp. Fra hennes bok «Den vidunderlige følelsen av frykt»

Veien tilbake til et normalt liv var lang, og full av oppoverbakker. Den første delen av 2007 brukte Karina på CatoSenteret, på rehabilitering i Son

– Jeg møtte mange skjebner der. De som hadde vilje gikk det bra med. De andre som satt i rullestol og aksepterte det hadde det vanskelig, forteller Karina.

Idrettsmedisiner Halvorsen mener at redning og det å være aktiv har en helt tydelig positiv effekt.

– På rehabiliteringen er trening i fokus og det er kompetanse rundt det å trene. Atferdsendringen skjer gjennom motivasjon og å jobbe målrettet mot det, forklarer han.

– Karina Hollekim viser ekstremeffekten av målrettet trening med god kompetanse rundt seg.

Les også: Du blir sterkere med slyngetrening

Man trenger motivasjon

Karina mener det er viktig å bli motivert av noen og viktig å dele det med noen. Enten det er på rehabilitering eller treningssenter.

– Selv om jeg trener mer enn de fleste har jeg også nedturer. Jeg går lei og må motivere meg på nytt. Alle må finne sine mål – om det er å gå tilbake på jobb eller om det er å drive med ekstremsport. Det er mange paralleller, sier hun.

Karina har vokst opp med natur og fjell. Hun har lært å pushe seg selv.

– Det var ikke alltid så gøy, men mestringsfølelsen lærte jeg allerede da. Det var ikke alltid moro å gå i fjellet hvor det alltid er en ny topp, men jeg skulle nå det målet vi hadde satt. Det er viktig å lære seg som liten, mener hun.

Les også: Her er styrkeøvelsene som forbrenner mest fett

Legene spiller en stor rolle

Karina klarte, mot alle odds, å trene seg opp igjen til å klare å gå. Fra boka «Den vidunderlige følelsen av frykt»
Karina klarte, mot alle odds, å trene seg opp igjen til å klare å gå. Fra boka «Den vidunderlige følelsen av frykt»

Verken medisinutdanningen eller de fleste legespesialitetene har noen spesifikke obligatoriske kurs i fysisk aktivitet som behandling.

– Min erfaring er at blant andre fastlegene ikke har nok kunnskap om dokumentasjon på effekten av fysisk aktivitet som behandling, og de synes de har for liten tid til dette, sier Terje Halvorsen.

Ifølge Karina spiller legene en veldig viktig rolle.

– Det å få omsorg og bli sett er viktig hvis du skal gjøre store endringer. I tillegg føler du gjerne et ansvar, for det er viktig å ha trent når du skal tilbake til legen. hvis det var avtalen.

Les også: Slik løper du deg i form

Tall og fakta

Helse og livsstilssykdommer er økende, ikke minst overvekt. 20 prosent av Norges befolkning lider av fedme.

Bortimot 50 prosent av norske menn er overvektige.

– Det er her vi kan lære. Folk som går til legen trenger å bli motivert til å trene, få hjelp til hvordan. Man trenger ikke jogge, aktivitet er mer enn det. Det gjelder å komme i gang med noe man liker og man bli fulgt opp, presiserer Halvorsen.

Karina Hollekim er for tiden aktuell med boka «Den vidunderlige følelsen av frykt». Her forteller hun om det å være ekstremsporter og om ulykken og veien tilbake.