Rettsaken foregår neste uke i Oslo Tinghus. (Foto: Varfjell, Fredrik/SCANPIX)
Rettsaken foregår neste uke i Oslo Tinghus. (Foto: Varfjell, Fredrik/SCANPIX)

Terrorrettssaken blir avholdt i Oslo tinghus

Sorenskriver Geir Engebretsen bekrefter at terrorrettssaken skal holdes i Oslo tinghus, blant annet av hensyn til de mange unge vitnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Informasjonssjef i Oslo tinghus, Irene Ramm, bekrefter i en pressemelding at terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik blir holdt i Oslo tinghus når forhandlingene starter til våren.

Hensyn til unge vitner

I pressemeldingen skriver Ramm at rettssaken vil holdes i tinghuset, i det som kommer til å bli Norges største rettssal.

Tingretten har i lengre tid utredet flere alternative løsninger. Torsdag konkluderte tingretten med at Oslo tinghus gir de beste rammene for rettssaken og det er særlig lagt vekt på at rettssaken er en stor belastning for alle som skal forklare seg.

– Hensynet til de mange unge vitnene utelukker en altfor stor rettssal. Det er også lagt vekt på at det skal være gode rammer for rettssaken som reflekterer sakens alvor, skriver Ramm i pressemeldingen.

Selve salen i tinghuset vil gi plass til cirka 200 mennesker.

Opptil 6000 journalister

Det vil i tillegg til tilhørerplassene, bli opprettet egne lokaler i tinghuset for både presse, etterlatte, fornærmede og bistandsadvokater. Tingretten vil stille en hel etasje på cirka 2500 kvadratmeter til rådighet for denne saken i tiden den vil pågå.

Les også: 218 norske journalister vil følge rettssaken mot Breivik.

– Vi regner med at cirka 5–600 journalister vil følge saken den første tiden. For å gi alle disse gode arbeidsforhold, vil vi også å leie eksterne lokaler med lyd og bildeoverføring. Det vil også bli etablert lyd- og bildeoverføring til domstoler omkring i landet, der blant annet etterlatte og fornærmede, sammen med familie og venner, kan følge saken, sier sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett.

Bygges om

For at rettssaken skal kunne gjennomføres i tinghuset kreves det betydelig ombygging.

– Oslo tinghus regner med å måtte foreta betydelige ombygginger av lokalene sine for å imøtekomme behovene til blant annet pressen, står det i pressemeldingen.

Mange har nemlig innvendt at Oslo tingrett er for liten for å kunne takle den store mediepågangen og ikke minst de mange berørte i saken.

Les også: Politiet visste Breivik var alene på Utøya.

Den terrorsiktedes forsvarer Geir Lippestad sier det er for tidlig for ham å han en formening om dette ennå, men påpeker at hans klient ønsker en åpen rettssak.

– Det som er viktig for oss, er at det skjer på sted hvor man kan ha en verdig rettssak, og at det er plass til at man kan ivareta vår klients ønske om en åpen rettssak, sier Lippestad.

Beste løsningen

Lippestad påpeker at det den 14. november skal avholdes et møte hvor gjennomføringen av hovedforhandlingene skal diskuteres.

– Plasseringen kommer an på hvordan man tenker seg det løst. Det må vi få litt mer kunnskap om først. Vi skal ha et møte med Oslo tingrett og partene 14. november.

Statsbygg har sjekket andre lokaler som kunne vært et alternativ, men konkluderte med at tinghuset i Oslo er det beste alternativet.

Den sikreste løsningen vil være å utføre endringer i Oslo tinghus og gjennomføre hovedforhandlingen der, mener Statsbygg.

Les også: Datatrøbbel kan sette stopper for lang terrordom.

TV 2 / NTB