Frode Tafjor mistet datteren sin da hun var 24 år gammel. Nå reiser han rundt på skoler og forteller historien om sin Camilla. 

 (Foto: Stine Eriksen/Privat)
Frode Tafjor mistet datteren sin da hun var 24 år gammel. Nå reiser han rundt på skoler og forteller historien om sin Camilla. (Foto: Stine Eriksen/Privat)

Frode Tafjord mistet datteren i overdose

Faren er oppgitt over hvor lite hjelp ungdom som har et rusproblem får.

– Hadde jeg visst det jeg visste i dag på et tidligere tidspunkt kunne kanskje ting vært annerledes, sier Frode Tafjord.

For fire år siden døde hans datter Camilla av en overdose. Hun var bare 24 år gammel.

Nysgjerrig og uredd

Frode Tafjord har stilt seg selv spørsmålene om hva han som far kunne gjort annerledes utallige ganger, men et svar vil ikke bringe Camilla tilbake.

– Kanskje skjedde dette fordi Camilla var den hun var. Hun var nysgjerrig og uredd – to egenskaper som er viktig for å lykkes i livet. Men de samme egenskapene kan være med på å dytte deg ned stupet, sier han.

Les også: Sluttet på skolen for å selge dop

Sliter på familien

Da Camilla var 15 år ble hun sammen med en eldre gutt, og ble dratt inn i et miljø der det ble brukt narkotika. Faren var vitne til at den tidligere glade, aktive og tålmodige jenta skiftet personlighet. Rusen ble det viktigste for Camilla.

– Å oppleve å miste datteren sin på denne måten sliter enormt på hennes omgivelser, sier faren, som nå vier sitt liv til å kjempe kampen for sin døde datter.

Han føler at verken Camilla eller familien fikk den hjelpen de hadde behov for. Tafjord tror han selv, familien og Camilla ville vært spart for mange lidelser om de hadde møtt et system som fungerte.

– Jeg savner et fungerende støtteapparat for pårørende, sier Frode Tafjord, som selv har blitt uføretrygdet etter datterens død.

– Ungdom går til grunne, og politikerne sitter passive og ser på, sier Frode Tafjord.

Camilla hadde et narkotikaproblem i flere år, og det var familien klar over. De prøvde å hjelpe til, og kontaktet kommunen. Der skal de, ifølge Tafjord, ha fått beskjed om at de kunne sende en bekymringsmelding, men at de maks kan holde henne i 30 dager. Det var ikke nok til å få henne ut av narkotikaproblemet.

Les også: Heidi (35) takker fastlegen for at hun er rusfri

– Det blir bare verre

Nå reiser Frode Tafjord rundt i landet og besøker ungdomsskoler. Han er opptatt av forebygging.

– Det er helt feil å hjelpe de som allerede har et stort rusproblem først. Du venter ikke med å reparere taket til det er ødelagt. Du begynner å reparere når det lekker.

Har du noen råd til foreldre som har mistenker at deres barn bruker narkotiske stoffer?

– Alle ungdommer er forskjellige. Det er umulig å si hva som funker for den enkelte. Men en ting er sikkert: Ikke vent til de finner ut av det selv! Det vil bare bli verre og verre. Det er dopen som styrer.

Les også:

Flink storesøster døde av overdose som 15-åring