youtube4
youtube4

Jens Stoltenberg og Fabian Stang hetses for nazi-slektskap

«Styrer barna til gamle nazister kommunen og landet?»

Historiker og forfatter Tor Bomann-Larsen har vakt oppsikt med det femte bindet i biografiverket om kong Haakon og dronning Maud, hvor han uttrykker at kong Olav skal ha hatt et ønske om å strekke ut en hånd til Hitler og Nazi-Tyskland.

Les også: Kronprins Olav vurderte å samarbeide med Tyskland

«Den perfekte nazist»

Men det er ikke bare avdøde royaliteter som kobles til de mørke skyggene fra fortiden – I flere videoer på nettstedet YouTube henges nå statsminister Jens Stoltenberg og Oslo-ordfører Fabian Stang ut for slektskapet til avdøde Axel Heiberg Stang, som var minister for arbeid og idrett under den tyske okkupasjonen – først under rikskommissær Josef Terboven og senere Vidkun Quisling.

Under titler som «Den perfekte nazist – Axel Heiberg Stang, onkel til Fabian og Jens (gjenfødt)», og «Landssviker», har private YouTube-brukere under navnene «rettznorge» og «norskadel» publisert videoer hvor de går langt i å hevde at landet og kommunene fortsatt styres av nazister.

En av videoene det dreier seg om i denne saken, kan du se her. (TV 2 er ikke ansvarlig for innhold på eksterne sider)

I slekt

Axel var svogeren til Wenche Foss, og Fabians onkel.

Etter det «God kveld Norge» kjenner til, skal Axel imidlertid ha tilhørt en isolert del av slekten.

Fabian Stang var 19 år da onkelen døde.

Det hevdes imidlertid feilaktig flere steder på nettet, deriblant i disse YouTube-videoene, at Axel også var Jens Stoltenbergs onkel. «God kveld Norge» vet at Jens har slektskap til Axel Heiberg Stang, men det er her snakk om langt ute i slekten.

«God kveld Norge» har vært i kontakt med ordførerens, så vel som Statsministerens kontor, men verken Fabian Stang eller Jens Stoltenberg ønsker å uttale seg i saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

yt1 (Foto: Faksimile: Youtube.com)
yt1 (Foto: Faksimile: Youtube.com)

– Verre å skjule det

PR-ekspert Trond Albert Skjelbred i Nor PR har forståelse for at Jens og Fabian velger å avstå fra å kommentere slektskapet til Axel, men sier også at de ved å kommentere saken kunne bidratt til å ufarliggjøre dette og legge saken død.

– Mitt inntrykk er at det å skjule noe ofte gjør ting verre, sier han.

– For Stoltenbergs del kan det imidlertid være greit å ikke kommentere akkurat denne saken, da slektskapet er så fjernt, sier han til «God kveld Norge».

Dømt på livstid

Axel Heiberg Stang meldte seg i 1941 som frivillig til tyske Schutzstaffels (SS) nordlige kampgruppe, hvor han tjenestegjorde i flere måneder ved fronten i Finland.

Han var også leder i ungdomsorganisasjonen NS Ungdomsfylking med tittelen «ungdomsfører».

Axel Heiberg Stang ble i landssvikoppgjøret dømt til tvangsarbeid på livstid. Han ble løslatt i 1965 og døde i 1974.