biopeis bioetonal (Foto: Privat/Haukeland sykehus)
biopeis bioetonal (Foto: Privat/Haukeland sykehus)

Rita og Britt havnet i koma etter alvorlige biopeisulykker

Antall skadde i biopeisulykker firedoblet siden i fjor – flere har havnet i koma.

– Så lenge biopeiser er godkjente produkter som er lovlige i Norge, så vil kanskje også folk tro at de er trygge å bruke. Det er de ikke, de er brannbomber, sier Rita Tolfsen til TV 2 hjelper deg.

Havnet i koma av brannskadene

For et år siden havnet Rita i koma som følge av brannskadene hun fikk da en biopeis i rommet hun befant seg i eksploderte.

– Det var som en tsunami av flammer som kom over bordet og traff meg i ansiktet. På sekunder så hadde hele meg tatt fyr, og du kan kanskje forestille deg den følelsen, av å bli brent levende, forteller Rita.

Nå, et år senere, har hun fremdeles smerter og arr som er vonde. Hun sliter også med konsentrasjonen, og klarer ikke å fungere optimalt verken hjemme eller på jobb.

Biopeiser er peiser som ikke behøver pipe, og finnes i både vegghengte og frittstående modeller. Brenselet i biopeisen er bioetanol.

Les også: To av tre biopeiser er ulovlige - sjekk din

Firedobling av antall registrerte skader

Det er bare et par uker siden en biopeis eksploderte på Jacobs café i Oslo. Fire personer ble skadet, én svært alvorlig.

To dager senere ble enda en person sendt til sykehus med brannskader etter en annen biopeisulykke i samme by.

Myndighetene har hittil år registrert åtte personskader fra biopeisulykker, det er fire ganger så mange som i hele fjor. Men det kan være store mørketall.

– Det er få som kommer ut i media og blir rapportert, sier Britt Fossum.

Hun ble også så hardt brannskadet at hun havnet i koma etter en biopeisulykke for snart to år siden.

Saken fortsetter under bildekarusellen.

Les saken: Britt havnet i koma etter biopeiseksplosjon

Etter ulykken på Jacobs 15.oktober i år, var hun med å ta initiativet til facebooksiden «Forby biopeis», som på kort tid har fått flere hundre medlemmer.

Senioringeniør Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), innrømmer at det kan ha skjedd både ulykker og personskader som de ikke har oversikt over.

Saken fortsetter under bildet.

britt3 (Foto: Haukeland sykehus)
britt3 (Foto: Haukeland sykehus)

Advarer folk mot å kjøpe biopeiser

– Dette har gått alt for langt, det har vært altfor mange ulykker med biopeiser. Så vi oppfordrer folk til ikke å kjøpe disse produktene, rett og slett fordi det er altfor lett å gjøre feil, sier Morten Engmann, fagansvarlig i Brann- og redningsetaten til TV 2 hjelper deg.

Siden biopeiser kom til det norske markedet i 2009, har alle de registrerte ulykkene skjedd under etterfylling av brenselet bioetanol.

Engmann understreker at bioetanol er klassifisert som et av de mest brannfarlige stoffene som finns i dag.

– Ingen bør håndtere et slikt stoff innendørs, i hvert fall ikke uten fullt verneutstyr, sier han for å understreke poenget.

Les også: PC-ledning brant hull i sofa

Saken fortsetter under bildet.

biopeis (Foto: TV 2 hjelper deg)
biopeis (Foto: TV 2 hjelper deg)

EU-regler gjør det umulig å forby biopeiser

– Biopeiser er et lovlig produkt som vi ikke kan forby uten videre, fordi vi er medlem av EØS og underlagt regler om fri omsetning, forklarer Torill Tandberg, avdelingsdirektør i DSB.

Derfor mener hun det er ekstra viktig at forbrukerne viser forsiktighet og leser bruksanvisningen nøye før de håndterer en biopeis.

DSB samarbeider nå med andre EU-land om å få på plass nye standarder for selve designet på biopeisene, slik at det ikke blir så lett å gjøre feil. Blant annet ønsker de å skille påfyllingsstedet på biopeisen fra der hvor flammen er.

I tillegg jobber de med å få på plass et forbud mot å selge bioetanolflasker uten en påfyllingstut, som skal hindre at flammen slår tilbake og antenner hele flasken dersom bioetanolen tar fyr under etterfylling.

Se også: TV 2-reporter testet tatoveringsfjerner – fikk etsende brannsår

Bransjen forstår at folk reagerer

Daglig leder i Biopeis AS, Tor Egil Nordlie, er Norges eneste representant for biopeisimportører i EUs arbeidsgruppe som nå jobber for å få på plass et felles regelverk for biopeiser i Europa.

Han er dypt bekymret over de alvorlige hendelsene som har vært, men mener ulykkene kunne ha vært unngått hvis biopeisene hadde blitt brukt riktig.

– Vi kan ikke få sagt nok ganger at en ikke må etterfylle bioetanol på peisene når det fortsatt er flamme der, og at alle må lese bruksanvisningen nøye, er hans hovedbudskap.

Han syns også det er forståelig at folk reagerer og kan ønske å forby biopeiser, men vil igjen poengtere at det ikke er farlig å ha en biopeis hvis en bruker den riktig.

Les også: Mann (26) forsøkte å fjerne tatovering med syre

Saken fortsetter under bildet.

Britt Fossums bein etter ulykken (Foto: Haukeland sykehus)
Britt Fossums bein etter ulykken (Foto: Haukeland sykehus)

Råd for håndtering av biopeiser

Disse rådene er fra Brann- og redningsetaten.

Det er svært viktig å lese bruksanvisningen til bioetanolpeiser. Der står det blant annet følgende (utdrag fra en generell bruksanvisning):

– Bioetanol er svært brannfarlig og må brukes med den største forsiktighet.

– Gå ikke fra peisen når den er i bruk, hold barn og kjæledyr på god avstand.

– En voksen bør alltid være tilstede.

Les også: Denne frukten og disse grønnsakene er farlige for deg

– Fyll ikke på ny bioetanol før minimum 15 minutter etter at den har slokket helt.

– Ved bruk vil peisen bruke oksygen fra rommet. Sørg for god ventilasjon.

– Peisen bør ikke brukes i rom som er mindre enn 20 m3.

– Det er ikke forsvarlig å oppbevare store mengder bioetanol innendørs.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter