forsvarskutt_montasje (Foto: Anders Mildestveit / TV 2)
forsvarskutt_montasje (Foto: Anders Mildestveit / TV 2)

Offiserer gjør opprør mot forsvarssjefens planer om kutt

Forsvarssjef Harald Sunde foreslår å endre soldatutdanningen, og vil erstatte to vernepliktige bataljoner i Troms med en vervet enhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skytefeltet Mauken/Blåtind i Indre Troms regnes som Europas best utstyrte klasserom for soldatutdanning. Her, og i leirene rundt, er det de senere år investert milliarder.

500 millioner kroner bare til sammenbindingsveien som ble åpnet for en drøy måned siden.

– Når vi har et forsvar som koster 40 milliarder hvert år, så er det verd å bruke en halv milliard på å gi det forsvaret de beste øvingsmuligheter i hele Europa, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen til TV2 da han åpnet veien.

Les også: Flere tusen arbeidsplasser i Bodø blir berørt av Ørlandet-valg

Offisersopprør

Men nå vil forsvarssjef Harald Sunde ha færre elever inn i klasserommet, og foreslår å kutte to vernepliktsbaserte bataljoner og erstatte dem med en vervet enhet. Dette har ført til at et offisersopprør er i emning.

– Vi har ikke noe i mot vervede bataljoner, overhodet ikke, men vi stiller spørsmål: Hvor skal vi utdanne de som skal bli vervede soldater i Hæren? Hvor kommer de fra, spør Pål Nygaard, hovedtillitsvalgt for Norges Offisersforbund i Troms og Finnmark.

Kan svekke hærens kraft

Nygaard mener forsvarssjefens forslag vil kunne svekke hærens totale kraft, men framfor alt etterlyser han en bedre dokumentasjon.

– Denne gang blir vi invitert til en omstilling der vi ikke får se grunnlagsmaterialet. Det er helt uakseptabelt, sier han.

Nygaard anslår at 2000 soldater og befal kan bli fjernet fra Indre Troms.

– Vil få store konsekvenser

Ordfører Arne Nysted i forsvarskommunen Bardu er forundret over at forsvarssjefen ikke følger opp Stortingets styringsvedtak fra 2007 om soldatutdanning i Indre Troms.

– Dette skulle man stå ved over en lengre tidsperiode. At man nå plutselig snur om så dramatisk er litt overraskende, og vil få store konsekvenser, sier han.