Det er typisk norsk å være god, hetes det. René Zografos har reist verden rundt for å se hva utlendinger mener om oss, og alle er nok ikke helt enig i at vi alltid er best. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
Det er typisk norsk å være god, hetes det. René Zografos har reist verden rundt for å se hva utlendinger mener om oss, og alle er nok ikke helt enig i at vi alltid er best. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

Dette sier utlendingene om oss:
– Nordmenn elsker å elske seg selv

Her er sannheten om Norge og nordmenn, sett fra utlendingers perspektiv.

Med utganspunkt i spørsmålet: «Hva synes folk i verden om Norge og nordmenn?», reiste forfatter René Zorgas ut i verden og stilte spørsmålet til flere tusen mennesker.

Et vesentlig spørsmål var om vi er annerledes her i nord. Svaret ble ganske entydig.

Det er kun i Norge at en låt som heter «Grisen står å hyler» blir en hit - Lisa fra Sverige

– Det er alltid vanskelig å si noe generelt om et helt folkeslag, men etter årevis med intervjuer må svaret bli et klart ja! Vi er annereledes, sier René Zorgas til God morgen Norge.

Les også: Nordmenn er overlegne

Jantelov og selvgodhet

Vi bærer tydelig preg av en selvtifredshet og en føleles av å være best i verden. Samtidig har vi Janteloven.

– Den norske selvgodheten preger oss, men når vi møter andre slår Janteloven inn, og forteller oss at vi ikke skal være bedre enn andre. Gjelder kun Janteloven innenfor Norges grenser? Og mener vi innerst inne at vi er bedre enn alle andre her på denne jorden? Mye tyder på det, sier forfatteren.

Jeg bor i en blokk i Norge, men jeg ser aldri naboene mine, man skulle tro de leker gjemsel med meg - Said fra Iran

Nordmenn elsker å se bilder som dette. Her tok Petter Northug
  gull på 50 km klassisk langrenn under OL i Vancouver 2010. (Foto: Junge,
  Heiko/Scanpix)
Nordmenn elsker å se bilder som dette. Her tok Petter Northug gull på 50 km klassisk langrenn under OL i Vancouver 2010. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Les også: Disse to bodde ni måneder i en øde bukt i Nord-Norge

Annerledeslandet Norge

En annen ting som preger mange av svarene er at vi er bortskjemte. Vi kjøper alt vi vil ha, vil ha mye fritid og har et fantastisk utgangspunkt for et rikt og godt liv. Liekvel oppfattes vi som lite lykkelige.

– Vi har friheten, tryggheten, mulighetene, men vi smiler ikke engang når vi våkner. Vi burde juble, mener forfatteren.

– Norge er et annerledesland, og som mange har påpekt - et magisk eventyrland. Vi burde finne frem til det som gjør hver enkelt av oss lykkeligere, konkluderer Zografos.

Les også:Typisk norsk? Slik lager du en spennende matpakke

Blant en rekke kjendiser som er intervjuet i boken er artist og låtskriver Hanne Sørvaag. Hun er bosatt i Sverige og reflekterer over svenskenes oppfatning av oss nordmenn.