før etter (Foto: Siri Guldteig Larssen)
før etter (Foto: Siri Guldteig Larssen)

Pepsodent White Now lover hvitere tenner – varer kun minutter

Sminker tennene hvite. Vi sjekket om tannkremen holder det den lover.

TV-reklamen der en ung kvinne fortryller en mengde menn med sitt blendende hvite smil har rullet over skjermen den siste tiden.

Pepsodent lanserer, ifølge seg selv, en verdenssensasjon. De lover umiddelbart hvitere tenner allerede fra første puss. Men er dette en sannhet med visse modifikasjoner?

Kan vi virkelig si «farvel til gule tenner»? Det svenske forbrukerprogrammet Plus har tatt reklamen på alvor og testet påstandene.

Les også: Her er barnas tannkrem-favoritt

Tennene ble ikke hvitere

Hele 78 personer har testet Pepsodent White Now. Ifølge forbrukerprogrammet syntes de færreste at tennene ble hvitere av tannkremen.

Pepsodent viser imidlertid til en egen studie der det er gjort en klinisk undersøkelse med samme antall prøvekaniner.

Studien konkluderte med motsatt resultat. «Klinisk bevist, umiddelbart hvitere tenner*» skriver de i reklamen. På pakningen står det også at virkingen er temporær.

Tannlege Lena Karlsson ved Karolinska institutet har lest igjennom studien, hun sier til Plus at de som har opplevd å få hvitere tenner faktisk har merket det umiddelbart. Men det oppsiktsvekkende er at studien kun beviser at effekten varer i ett minutt.

Les også: Vi prøvde å rense kroppen med detox – det gikk rett i dass

Saken fortsetter under bildet.

pepsodent-white-now
  (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
pepsodent-white-now (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Tannkremen sminker tennene hvite

Tannkremen inneholder nemlig et blått fargeemne som setter seg på tennene når man børster og som gir en optisk hvitnings-effekt.

Det vil si at tennene blir sminket hvite og ser hvitere ut, men at effekten forsvinner igjen etter kort tid. Karlsson er kritisk til Pepsodents markedsføring.

– Det blir veldig uinteressant å ha en opplevd lysere tannfarge i ett minutt, jeg vil jo gjerne ha det ut dagen i det minste, sier Karlsson.

Se også: Carina gikk på pulverdiett i 25 dager – slik gikk det

TV 2 hjelper deg prøver tannkremen

TV 2 hjelper deg har også latt vår egen prøvekanin, Synne Hellum Marschhäuser, bruke tannkremen. Hun kunne ikke skimte hvitere tenner i speilet.

– Det eneste jeg opplevde var at tennene ble rene, logisk nok. Det er vanskelig for meg å bedømme, men jeg ser ikke at de er hvitere, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

pepsodent-white-now
  (Foto: Siri Guldteig Larssen)
pepsodent-white-now (Foto: Siri Guldteig Larssen)

Les også: L'Oreal lover hundre prosent dekning av grått hår - blekner etter fem vask

Innrømmer at effekten er midlertidig

Det er Lilleborg som står bak Pepsodent i Norge og informasjonssjef Anne Gjemdal mener at Pepsodent er ærlige på at effekten er midlertidig.

– Vi forholder oss til resultatene fra den publiserte studien og bruker dette i vår markedsføring. Studien viser at tannkremen har en umiddelbar hvithetseffekt, sier Gjemdal til oss.

Hun viser til at det på Lilleborgs nettside står blant annet følgende om Pepsodent White Now:

«Gjennom den unike formuleringen som inneholder blå fargepigmenter skapes en temporær tynn blå hinne på tennene som gjør at tennene umiddelbart oppleves som hvitere.»

Gjemdal mener at det i alt reklamemateriell, samt på forpakningen til produktet, står at hvithetseffekten er temporær.

Se også: Slik gikk det da Jan Ketil brukte GO123


Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter