lerche
lerche

– Pleide kle meg ut som Morten Harket

Sondre Lerche var psykotisk interessert i a-ha.

Ingrid Bjørnov møter en åpenhjertig Sondre Lerche i kveldens TV 2-premiere av «Reisen til popstjernen». Der forteller den suksessfulle artisten om karrieren og hvem som påvirket han til å begynne å spille.

– Hvilke sanger fikk deg til å ville skrive sanger, spør Ingrid Bjørnov i programmet.

A-ha fotografert på Fornebu lufthavn 27. august 1985. Fra v.: Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix)
A-ha fotografert på Fornebu lufthavn 27. august 1985. Fra v.: Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix)

– Den første sangen som jeg bare elsket var «Take on me», svarer Sondre Lerche mens Bjørnov spiller de første tonene av låta på sitt medbrakte keyboard.

– Det var den første sangen jeg hørte, fordi vi hadde den på 12-tommer og mamma spilte den kjempehøyt når jeg gikk og la meg. Så jeg sovnet til den utvidede B-side-versjonen av «Take on me» som aldri tar slutt, som bare repeterer seg for mye. Det er jo en sang som alle fra null til hundre kan like, mener Sondre og legger til:

– Når jeg etterhvert ble fan av a-ha, og ble over gjennomsnittet interessert, nesten psykotisk interessert i a-ha, så var det andre låter jeg hørte på. Da likte jeg de mørkere, de mer seriøse albumlåtene.

Egen Morten Harket-outfit

– Hva mener du med psykotisk interessert i a-ha? spør Ingrid Bjørnov.

– Jeg var rett og slett så vanvittig fan, smiler Sondre og avslører at han pleide å kle seg ut som Morten Harket hver dag etter skolen.

Sondre (Foto: TV 2/Reisen til popstjernen)
Sondre (Foto: TV 2/Reisen til popstjernen)
– Hadde du skinnremmer? spør Ingrid.

– Ja, men jeg kunne ikke gå med alt dette på skolen: Jeg var vel seks, sju, åtte år. Men da jeg kom hjem fra skolen, så fikk jeg lov til å ta på meg Morten Harket-outfiten, og da kledde jeg på meg hullete jeans, de der skinnremmene, og så fikk jeg ta så mye gelé i håret som jeg ville, avslører Sondre som syntes den norske popgruppa var helt fantastiske.

– Jeg synes a-ha så utrolig kule ut, og lyden var kul. Alt var stas med det, og så begynte jeg å kjøpe kassettene. Det var vel det som gjorde at jeg fikk lyst til å begynne å spille gitar, sier Sondre som i dag lever av musikken sin i New York.

I søndagens premiere av «Reisen til popstjernen» på TV 2 drar Ingrid Bjørnov på besøk til Sondre Lerche i New York.

I videoen øverst kan du se dem øve på Sondre Lerches monsterhit «Two way monologue» utenfor hans hjem i New York.