lysbakken boligkjøp (Foto: TV 2/Scanpix)
lysbakken boligkjøp (Foto: TV 2/Scanpix)

Forbrukerministeren: – Vi bruker lengre tid på å kjøpe bukser enn bolig

Forbrukerminister Audun Lysbakken vil roe ned budrundene i boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligprisene gallopperer videre, og nå mener forbrukerminister Audun Lysbakken (SV) at det er på tide å få ned tidspresset i budrundene og gi mer sikkerhet til boligkjøperne.

Tidspress på boligkjøp

– Det er et paradoks at vi bruker mer tid på å prøve bukser i en klesbutikk, enn det du har til å se deg rundt på en visning eller ta beslutningen om å legge inn millionbud, sier Lysbakken til TV 2.

Han mener mange kan kjenne seg igjen i presset som oppstår når flere står i kø for å gi bud på en bolig.

– Ofte har man dårlig tid på seg til å avgjøre om man skal henge med i budrunden eller ikke og det kan oppleves ubehagelig utrygt for mange, viser undersøkelser. Det tror jeg de fleste av oss kjenner seg igjen i.

Vil endre fristreglene

Mye av skylden gir han også til forbrukerne selv, som bidrar til presset.

– Det øker tempoet ved å sette knappe frister for motbud. Jeg tror både kjøpere og meglere vil ha interesse av å få trekke pusten mer. Derfor er det aktuelt å se om vi kan endre reglene for frister i budgivning, sier Lysbakken.

Les også: Boligpress gir utleierekorder

I tillegg blir det vurdert elektronisk budgiving, standariserte rapporter for boligen og enklere budskjema.

– Tror du elektronisk budgivning vil bidra til at folk byr mer eller mindre?

– Det blir verken eller, tror jeg.

Kan få servicehefte for boliger

På onsdagens møte ble det også lansert en et forslag om å innføre «servicehefte» for boliger, slik at boligkjøpere kan undersøke hva som er blitt gjort av arbeid i boligen. Lysbakken ønsker seg en felles offenlig database der informasjon enkelt kan hentes ut.

– Det er ofte et detektivarbeid for boligkjøpere i dag å finne ut om alle papireren på eiendommen er i orden. Man må grave dypt i kommunale arkiver. At den offentlige informasjonen er lettere tilgjengelig er viktig og er en av tingene vi skal se på.

Hett marked

Igjen steg boligprisene i oktober. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent fra september. Ser man bort fra sesongvariasjonene, sank prisene med 0,6 prosent.

Sammenlignet med boligprisene i oktober 2010 har prisene økt med 9,3 prosent. Siden årsskiftet har prisene steget med elleve prosent.

Meglerbransjen melder om en flat prisutvikling denne høsten, men om et stort press i markedet.