¿ Politiet vil aldri klare å være tilstede overalt alene. Flere vektere kan bidra til økt trygghet, sier nestleder i byrådet i Oslo, Ola Elvestuen (V). (Foto: Hamdi Ihlebæk Baraki)
¿ Politiet vil aldri klare å være tilstede overalt alene. Flere vektere kan bidra til økt trygghet, sier nestleder i byrådet i Oslo, Ola Elvestuen (V). (Foto: Hamdi Ihlebæk Baraki)

Vektere vil gjøre Oslo trygg i helgen

– Det er viktig med tilstedeværelse, og det klarer aldri politiet alene, sier nestleder i byrådet i Oslo.

– Antall overfallsvoldtekter er uakseptabelt høye, så det er bra at folk nå tar dette på alvor, sier Ola Elvestuen, nestleder i byrådet i Oslo (V) til God morgen Norge.

Oslo rystes av overfallsvoldtekter og drap. Bare forrige helg ble det meldt inn tre voldtekter og ett drap. Nå vil sikkerhetsbransjen i Norge hjelpe til.

– Vi ønsker å bidra på den måten vi kan best, og det er å forebygge. I forhold til det å være synlige og tilstedeværende, sier Runar Karlsen, fagsjef sikkerhetsbransjen i NHO service.

Les også: – Ha forsvarsspray i veska og bruk nøkkelknippe som våpen

Tilbyr flere vektere i helgen

Runar Karlsen er fagsjef i sikkerhetsbransjen, NHO service.  (Foto: God morgen Norge)
Runar Karlsen er fagsjef i sikkerhetsbransjen, NHO service. (Foto: God morgen Norge)

– Vi har nå tilbudt Oslo kommune et gitt antall vektere til å bidra i den situasjonen som nå er i Oslo, forklarer Karlsen.

Sikkerhetsbransjen i Norge består av de store sikkerhetsleverandørene, som NOKAS, Securitas, G4S, Skan Kontroll med flere.

Tilbudet er noe sikkerhetsbransjen gjør hele året, men nå ønsker de å forsterke.

– Vi er villig til å stille med åtte patruljer, totalt 16 vektere, natt til lørdag og søndag de to neste helgene, sier Karlsen.

Karlsen understreker at de ikke ønsker eller skal gå inn på politiets området, men at det er knyttet til jobben de i det daglige gjør.

Les også: Voldtektsoffer Martine Aurdal: – Jeg blir sint av slike voldtektsbølger

Det er en utrygghetsfølelse i Oslo

Oslo kommune har allerede Oslo vakter gående ute, men Ola Elvestuen er veldig positiv til sikkerhetsbransjens bidrag.

– Dette er positivt, og er med på å styrke det også Oslo kommune har med politiet. Det er viktig å understreke her at hovedoppgaven er politiets jobb med å ta gjerningsmennene, men det vi kan bidra med er å gi økt tilstedeværelse.

Han presiserer at det er politiet som har hovedoppgaven, og at dette handler om å stoppe alvorlig kriminalitet. Men hensynet til at folk nå er redde, må også tas på alvor.

– Det en generell utrygghetsfølelse som har spredd seg i byen og mange er redde, og det må vi ta på alvor. Derfor er det viktig med tilstedeværelse som aldri politiet vil klare alene. Vi har innført Oslo vakter fra kommunens side, og nå kan vi forsterke den ordningen med vekterne, sier Ola Elvestuen.

Les også: Ti råd til sjølvforsvar mot overgripsmenn

Mange har meldt seg

Mange utenom politi og andre myndigheter tar nå ansvar for å gjøre hovedstaden tryggere.

– Man må passe på hverandre, men ønsker du å bidra ekstra, så er det viktig at det koordineres inn i de etablerte systemene, sier Elvestuen.

Oslo kommune koordinerer i disse dager alt med politiet, men byrådet er også opptatt av de langsiktige tiltakene.

– Nå er det en spesiell situasjon, så det er en ekstra innsats. Men vi må også jobbe med det langsiktige tiltakene. Bedre belysning, bedre kollektivtrafikk på natta og andre trygghetsbevarende tiltak som må vare over tid, avslutter Ola Elvestuen.