Torstein Lerhol (25)  er født med en muskelsykdom, men lar ikke handikappet definere han som person. Nå er han aktuell i filmen
Torstein Lerhol (25) er født med en muskelsykdom, men lar ikke handikappet definere han som person. Nå er han aktuell i filmen "Livet er herlig". (Foto: God morgen Norge)

Multihandikappede Torstein ble robbet på åpen gate

Torstein er forsvarsløs og trodde derfor risikoen for å bli frastjålet eiendeler var relativt liten, men han tok feil ...

– Nå er samfunnet likestilt, sier Torstein Lerhol (25).

Dét er multihandikappede Torsteins reaksjon etter å ha blitt robbet på åpen gate i Oslo.

Liggende i rullestol er Torsten forsvarsløs, og han trodde at risikoen for at noen skulle velge å robbe han var relativt liten. Men det viste seg at han tok feil.

Les også: – Livet er herleg, synest Torstein på 17 kilo og 1,50 på strømpelesten

Troll i ord

Handikappede Torstein veier 17 kilo. Han lider av en medfødt muskelsykdom som binder han til rullestolen og er avhengig av hjelp fra assistenter døgnet rundt. Torstein er denne uken i Oslo for å promotere dokumentaren «Livet er herlig» som vises på TV 2 i kveld.

I taxien på vei fra flyplassen til byen snakket Torstein og følget om det store mediefokuset på kriminaliteten i Oslo og Torstein sa: «Nå skjer det vel noe». Og som troll i ord: På vei inn på hotellet tirsdag kveld ble Torstein selv offer for kriminalitet i hovedstaden.

– En mann kom bort til oss og spurte på engelsk om vi trengte hjelp. Mens han snakket tok han hånden inn under teppet mitt og tok mobiltelefonen, forteller Torstein.

Mistet bilder og kontakter

Torstein er kjent for å være evig optimist, men innrømmer at han ble frustrert da telefonen forsvant.

– Det er kjipt. Jeg har mistet alle bilder og kontakter, sier Torstein.

Men etter å ha fått hendelsen litt på avstand ble han litt flau over sin egen reaksjon.

– Det er ikke verdens undergang. Det er jo bare en telefon! Dette medfører litt ekstraarbeid, men jeg er en erfaring rikere, sier Torstein.

Les også: Ruben Klipper lever med ADHD og Tourettes syndrom

Evig optimist

André Folkestad har produsert filmen om Torstein, og mener det er typisk Torstein å snu det negative til noe positivt.

– Torstein møter samme type problemer og nedturer som alle andre møter, men måten han tar det på er enestående. Han fokuserer alltid på mulighetene framfor hindringene han møter på. Alt det Torstein har fått til på tross av det fysiske utgangspunktet får meg til å stoppe opp og reflektere over mitt eget liv, sier Folkestad.

Les også: Å mestre noe nytt gjør deg lykkelig

Ambisiøs politiker

Dèt den multihandikappede mannen har oppnådd er mer enn mange andre på hans alder. I tillegg til å studere historie på mastergradsnivå ved Universitetet i Trondheim er han leder av Senterpartiungdommen i Oppland og varepresentant i kommunestyret i hjemmekommunen Vang. Og målet?

– Målet mitt er å bli stortingspresident. Det er fordi jeg har lyst å forandret samfunnet. jeg er medlem i Senterpartiet, det er der jeg hører hjemme, forteller Torstein Lerhol i filmen, som Andre Folkestad og Filmmakeriet har laget for TV 2.

– Jeg vet jeg er funksjonshemmet, men so what? sier Torstein i filmen.

Dokument 2 viser onsdag kveld dokumentaren «Livet er herlig». Se den på TV 2 kl. 21.45, eller på TV 2 Sumo.