10 prosent av jenter og 3 prosent av gutter i alderen 14 til 16 år har skadet seg selv bevisst det siste året viser tall fra Nasjonalt senter for forebygging av selvmord og selvskading.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
10 prosent av jenter og 3 prosent av gutter i alderen 14 til 16 år har skadet seg selv bevisst det siste året viser tall fra Nasjonalt senter for forebygging av selvmord og selvskading. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Flere selvmord i psykiatrien

På to år økte antall selvmord med 65 prosent blant psykiatriske pasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antall selvmordsforsøk har økt med 181 prosent. Helsetilsynet er usikker på om økningen skyldes bedre rutiner for rapportering eller at flere tar livene sine.

Fra 78 til 129 på to år

Statens helsetilsyn har hatt en kraftig økning i antall meldte selvmord der pasientene var til behandling i det psykiske helsevernet, skriver Stavanger Aftenblad.

I 2008 var antall selvmord 78, mens i 2010 var det økt med 65 prosent til 129. Tallene viser at antall selvmordsforsøk har økt enda mer, med 62 tilfeller i 2008 til 174 tilfeller i fjor.

Les også: Selvmord krever flere liv enn trafikken

Økning i befolkningen

– Det er en kraftig økning, men jeg er ikke sikker på om det er en reell økning eller om foretakene er blitt veldig mye flinkere til å melde fra. Risiko for selvmord er en viktig årsak til at mange blir innlagt, understreker Unni Rønneberg, seniorrådgiver og spesialist i psykiatri hos Statens helsetilsyn

Ifølge Statistisk sentralbyrå var de totale tallene for selvmord i Norge 505 i 2008 og 548 i 2010. Det er en økning på 8,5 prosent. (©NTB)