MEST UTRYGT I SENTRUM: Utsnitt av Oslo politiets oversikt over årets  overfallsvoldtekter. (Foto: Politiet)
MEST UTRYGT I SENTRUM: Utsnitt av Oslo politiets oversikt over årets overfallsvoldtekter. (Foto: Politiet)

Tre ukers DNA-kø i voldtektssaker - kunne brukt tre dager

Politiet venter i tre uker for å få DNA-prøver analysert hos Rettsmedisinsk institutt. Analysene kunne vært gjort i et privat laboratorium på tre dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo-politiet venter nå på analyser av DNA-prøver i 16 voldtektssaker. Ifølge politiinspektør Hanne Kristin Rohde har de ventet på svarene i flere uker, skriver Aftenposten.

En offentlig oppgave

I Stavanger ligger et privat laboratorium med ledig kapasitet. De kunne ha utført DNA-analyser i løpet av tre dager, men justisminister Knut Storberget (Ap) mener det er en offentlig oppgave å skaffe bevismateriale til straffesaker, og ønsker ikke å benytte private laboratorier.

Analysekapasiteten kunne imidlertid vært doblet hos det offentlige hvis regjeringen hadde lagt fem millioner kroner på bordet.

– Har ikke penger

Ved Universitetet i Tromsø har nemlig et rettsgenetisk senter blitt bygd opp de siste tre årene. Laboratoriet mangler fem millioner kroner for å få på plass en dataløsning som kunne gjort dem i stand til å rapportere elektronisk.

Les også: Nyutdannede politifolk uten jobb slakter voldtektsforslag

– De pengene har vi ikke, og vi får dem ikke i budsjettforslaget for neste år. Nå vet vi ikke lenger hva som skjer, sier prosjektleder Lars Uhlin-Hansen.

Frykter kriminelle går fri

Onsdag møtes Statsadvokatene Oslo og Oslo-politiet for å avklare om politiet har nok ressurser til å etterforske de mange voldtektssakene den siste tiden.

Førstestatsadvokat Jørn Maurud sier til NRK at han frykter at kriminelle kan slippe unna dersom Oslo-politiet får for mye å gjøre.

Han mener det er avgjørende at anmeldte voldtektssaker må følges opp og at politiet må ha ressurser til å etterforske dem når det gjelder avhør og sikring av bevis.

– I verste fall kan sakene være for dårlig etterforsket, og da kan det føre til at vi ikke får tatt ut tiltale eller retteføre dem, sier førstestatsadvokaten. (©NTB)