ny1-dna-kø-F - Tre ukers DNA-kø

Politiet venter i tre uker for å få DNA-prøver analysert hos Rettsmedisinsk institutt. Analysene kunne vært gjort i et privat laboratorium på tre dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo-politiet venter nå på analyser av DNA-prøver i 16 voldtektssaker. Ifølge politiinspektør Hanne Kristin Rohde har de ventet på svarene i flere uker, skriver Aftenposten.

I Stavanger ligger et privat laboratorium med ledig kapasitet. De kunne ha utført DNA-analyser i løpet av tre dager, men justisminister Knut Storberget (Ap) mener det er en offentlig oppgave å skaffe bevismateriale til straffesaker, og ønsker ikke å benytte private laboratorier.

Analysekapasiteten kunne imidlertid vært doblet hos det offentlige hvis regjeringen hadde lagt fem millioner kroner på bordet.

Ved Universitetet i Tromsø har nemlig et rettsgenetisk senter blitt bygd opp de siste tre årene. Laboratoriet mangler fem millioner kroner for å få på plass en dataløsning som kunne gjort dem i stand til å rapportere elektronisk.

– De pengene har vi ikke, og vi får dem ikke i budsjettforslaget for neste år. Nå vet vi ikke lenger hva som skjer, sier prosjektleder Lars Uhlin-Hansen. (©NTB)