TØMTE GLASSET: Talsmann for regjeringen, Yasuhiro Sonoda, tok utfordringen fra journalistene på strak arm og drakk renset vann fra det jordsjelvrammede Fukushima anlegget. (Foto: KYODO/Reuters)
TØMTE GLASSET: Talsmann for regjeringen, Yasuhiro Sonoda, tok utfordringen fra journalistene på strak arm og drakk renset vann fra det jordsjelvrammede Fukushima anlegget. (Foto: KYODO/Reuters)

Politiker drakk vann fra Fukushima-anlegget

Skalv på hendene da han løftet glasset etter å ha blitt utfordret av journalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Yasuhiro Sonoda, som er talsmann for den japanske regjeringen, ble denne uken stilt til veggs under en pressekonferanse om situasjonen ved det jordskjelvrammede atomkraftverket i Fukushima.

Journalistene utfordret Sonada til å bevise at vannet fra anlegget ikke var forurenset – noe talsmannen gjerne ville. Sonada skalv på hendene da han fylte opp glasset fra en flaske og førte det til munnen. Politikeren nøyde seg ikke bare med én, men tok likegodt to store slurker mens blitzregnet haglet.

Les også: Atomansvarlige får sparken i Japan

Renset

Ifølge BBC stammet vannet fra en stor vannpytt som har dannet seg under reaktorbygningene etter slukkingsarbeidet. Vannet har blitt renset før det har blitt brukt til blant annet vanning i jordbruket.

Mange har rettet skarp kritikk mot japanske myndigheter og krevd dokumentasjon på at dette vannet ikke inneholder radioaktive stoffer. Selv om talsmann Sonoda nå har gjort sitt for å berolige kritikerne vil han også gjøre mer.

– Bare det å drikke renset vann betyr ikke at vi kan bekrefte sikkerheten. Det gjør vi ved å presentere fakta for offentligheten, sier han ifølge BBC.

Les også: Fukushima-reaktoren er endelig stabil

Lar pressen besøke anlegget

Japanske myndigheter har også bestemt seg for å tillate journalister å besøke atomkraftverket 12. november. Det er første gang journalister får tilgang til området siden det katastrofale jordskjelvet og den etterfølgende tsunamien rammet sørøstlige Japan 11. mars.

Les også: Fukushima-reaktoren er endelig stabil

Flodbølgen førte til at kjøleanlegget ved tre av reaktorene sluttet å virke. Dermed begynte brenselstavene i reaktorene å smelte, reaktorene ble overopphetet, og til slutt eksploderte de. Ulykken førte til store utslipp av radioaktivt materiale

Atomulykken var den verste i verden siden Tsjernobyl-ulykken for 25 år siden.

Les alt om jordskjelvkatastrofen i Japan her.