elefanter (Foto: SUKREE SUKPLANG/Reuters)
elefanter (Foto: SUKREE SUKPLANG/Reuters)

17 elefanter strandet på tak etter flom

I over én måned har elefantene stått bom fast på taket i den flomrammede byen i Thailand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De 17 elefantene kommer seg verken fram eller tilbake så lenge vannstanden står to meter oppover veggene på huset de tidligere bodde i.

Kan ikke flykte

Flommen som rammet den thailandske byen Ayutthaya for rundt en måned siden, førte til at de 92 elefantene som bodde i elefanthuset måtte evakueres. Men for 17 av dem var ikke flukt et alternativ.

Les også: Hundretusener rammet av flom i Thailand

For i flokken var det sju elefantunger, deres mødre, to hann-elefanter og en gravid hunn. De voksne elefantene kunne lett vade til tørt land, men for babyene ble det umulig. Dermed ble det fanget på taket, uten mulighet til å søke ly for sol eller vind.

– Babyene er for små til at mødrene kan lede dem til land. Vannet er for høyt og babyene kan drukne. Derfor må de bare bli her. De er strandet, sier elefantpasser Pat Parinnam til nyhetsbyrået AP.

Lite boltreplass

elefanter (Foto: Apichart Weerawong/Ap)
elefanter (Foto: Apichart Weerawong/Ap)

Han ble værende med elefantene, for å sørge for at de fikk mat så lenge de bodde på taket, som bare gir dem noen få meter å boltre seg på.

– Det er klart at elefantene er fortvilet. Det er jeg også. Vi føler det samme, vi mennesker og elefanter. Men vi må bli her og gjøre de samme tingene hver dag, sier Parinnam.

Tre ganger for dagen får dyrene mat av lokale ildsjeler som kjører 20 minutter med båt med forsyninger til elefantflokken. Men provianten er langt fra nok. For hvert måltid kaster dyrene seg over maten, som består av ananas og sukkerrør. Uten maten ville de ha vært døde.

Vannstanden har sunket 70 centimeter de siste to ukene, men vannet må synke minst like mye for at det skal være trygt for babyene å krysset flomvannet. Dermed kan det bli nok en måned i ufrivillig takeksil for flokken.