I USA  er babytegn veldig populært, nå kommer trenden til Norge.  (Foto: Mona Monsen Nyvoll)
I USA er babytegn veldig populært, nå kommer trenden til Norge. (Foto: Mona Monsen Nyvoll)

Gi barnet et års forsprang med babytegn

Bruken av babytegn er en stor trend i USA. Studier viser at en treåring som har lært tegn, har samme språkforståelse som en fireåring.

I Norge har babytegn tradisjonelt sett vært brukt til barn med forsinket språkutvikling. Nå følger vi etter amerikanerne og lærer babytegn også til barn med normal språkutvikling.

– Når babyen begynner å snakke har hun større ordforråd enn de som ikke har lært babytegn, sier Arlene Temte, forfatter av boka «Mine tegn: BABYBOKA».

Faktisk viser studiene at en treåring som har lært tegn, har samme språkforståelse som en fireåring.

Les også: Lær 2-åringen å lese

Naturlig for barna

– For barn er det helt naturlig og uttrykke seg ved hjelp av tegn, mimikk og kroppsspråk. Med babytegn forsterker man denne måten å kommunisere på, sier Temte.

Mange foreldre opplever at babyen blir frustrert når hun ikke klarer å fortelle hva det er hun vil. Siden babytegnene kommer før språket gir det babyen en mulighet til å kunne kommunisere med omverdenen, lenge før hun har mulighet til å uttrykke seg verbalt. Ved å lære babyen enkle tegn som «mamma», «pappa», «katt», «grøt» og «leverpostei», kan babyen formidle sine ønsker og behov til omverdenen.

Selvforklarende

Temte forteller at det ofte er foreldrene som er mest skeptiske til å lære seg babytegnene, men at det slettes ikke er vanskelig å komme i gang.

– Mange av tegnene er selvforklarende, som for eksempel at å svinge på rattet betyr «kjøre bil», forteller Temte.

Studier viser at barn som lærer babytegn har større ordforråd når de begynner å snakke enn de som ikke lærer det.  (Foto: Mona Monsen Nyvoll)
Studier viser at barn som lærer babytegn har større ordforråd når de begynner å snakke enn de som ikke lærer det. (Foto: Mona Monsen Nyvoll)

Ikke døvespråk

Babytegnene låner mange tegn fra døvetegnene, men er likevel vesensforskjellige. En viktig forskjell er at babytegnene er ment å være i tillegg til, eller som et hjelpemiddel på veien mot vanlig språk.

– Målet er at babyen skal lære seg å snakke, sier Temte.

En annen viktig forskjell er at døvespråket har en egen grammatikk, mens babyspråket baserer seg på norsk grammatikk. Babytegnene kan ikke erstatte vanlig tale på samme måte som døvespråk.

Les også: Dette bør barnet kunne før skolestart

Talen tar over

– For et barn med normal språkutvilking vil babyen normalt fase ut babytegnene naturlig når talen kommer. Men mange større barn kan ha glede av å bruke tegnene innimellom, for eksempel i sang- eller lesesituasjoner, sier Temte.

Boka «Mine tegn: BABYBOKA» er selvinnstruerende med bilder og DVD slik at du enkelt kan komme i gang med babytegnene. Boka fokuserer på hverdagssituasjoner fra babyens liv og er delt inn i temaer som «familie», «på stellebordet» og «jeg spiser». Man kan også gå inn på nettstedet www.tegnordbok.no, hvor man kan lære tegn helt gratis.

Les også: Her er de mest populære navnene

Les også: Her er barnas sukkerbomber