Kristin Olsen montasje (Foto: TV 2)
Kristin Olsen montasje (Foto: TV 2)

Politiet rykket ikke ut til ran - frikjent av Spesialenheten

Sa de var i møte da Kristin Olsen ringte for å varsle om ran i naboleiligheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

30. april ringte Kristin Olsen 112 for å melde fra om ranet da hun hørte skudd fra nabooppgangen. Klokken var 23.00 om kvelden og Olsen var bekymret.

Satt i møte

Men istedet for å få hjelp umiddelbart, fikk Olsen beskjed om at politiet, som holder til drøye 250 meter unna, ikke kunne rykke ut fordi de hadde møte.

Les også: – Beklager, vi sitter i møte

Først en time senere sendte politiet ut en patrulje til stedet, til tross for at åstedet ligger bare en ett-minutts gåtur unna politihuset.

– Det kunne gått et menneskeliv eller to der nede. Det kunne vært meg, sa Kristin Olsen til TV 2 etter hendelsen.

Også politiet la seg langflate da saken kom ut i media og politistasjonsjef Kurt Pettersen oppsøkte selv Olsen og ba om unnskyldning. Samtidig ble saken meldt inn for Spesialenheten for politisaker.

– Trodde det var husbråk

Etter en gjennomgang av nødsentralens lydlogger, kom Spesialenheten fram til at det ikke er grunnlag for å kritisere politiets håndtering av saken.

«Spesialenheten finner ikke at politiet kan kritiseres for at de ikke håndterte meldingen som en ransmelding idet melders opplysninger ikke gav indikasjoner på at det foregikk et ran.» heter det i rapporten.

Les også: Politiet oppfattet ikke alvoret – brukte én time på utrykning

Ifølge Spesialenheten minnet nødsituasjonen mer om vanlig husbråk.

«Melders forklaring inneholder også opplysninger om kjefting, smelling med dører, løping i trapper med videre. Ifølge melder fortsatte kranglingen etter at hun hørte smellene, og også mens hun snakket med politiet. Dette etterlater et umiddelbart inntrykk av et ordinært husbråktilfelle og ikke en akutt faresituasjon med behov for umiddelbar utrykning.»

Saken er nå henlagt.

Fornøyd

Konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes er glad for Spesialenhetens konklusjon, men mener fortsatt at nødsamtalen burde blitt tatt mer på alvor.

– Vi er tilfreds med at Spesialenheten ikke har funnet grunn til å kritisere den personen som mottok meldingen. Men det er et poeng at vi har tatt selvkritikk på dette. Det burde ha vært oppfanget, sier Lysnes til tv2.no.

I ettertid ble fem unge menn pågrepet for ranet og flere er dømt i retten.