Etzaz Hussain
Etzaz Hussain
Morten Berre
Morten Berre
Hans Erik Ramberg
Hans Erik Ramberg

Hussain ble matchvinner mot gamleklubben

Etzaz Hussain var ikke ønsket av Martin Andresen - mandag senket 18-åringen Vålerenga.

Vålerenga - Fredrikstad 1-2

Etzaz Hussain kom med et aldri så lite takk for sist til Martin Andresen da han ble matchvinner for Fredrikstad mot Vålerenga mandag. Hans Erik Ramberg sendte gjestene i føringen, men ringreven Morten Berre satte inn utligningen for hovedstadslaget like før pause. Men kvelden var Hussains - han satte inn vinnermålet 60 minutter ut i kampen på vakkert vis mot gamleklubben.

Se høydepunkter fra kampen i videovinduet øverst på siden!

– Jeg prater med beina
For det ble en deilig revansje for Hussain som ble veid for lett av Martin Andresen tidligere denne sesongen. Etter to år i Manchester United vendte nemlig unggutten tilbake til norsk fotball, men tiden i Vålerenga ble kortvarig og Fredrikstad ble neste stoppested. Selv vil ikke midtbanespilleren si noe om tiden i Vålerenga, men han kommer med et lite stikk til Andresen.

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg synes jeg prater med beina, og det skal jeg fortsette å gjøre, sier Hussain til TV 2 Sporten.

TV2 Play: Se hele intervjuet med Hussain her!

Vålerenga-trener Martin Andresen vil ikke kalle det en tabbe å la Hussain gå til Fredrikstad, selv om unggutten satte hovedstadslaget kraftig tilbake i kampen om medalje.

– Det hadde overhodet ingenting med fotballferdigheter å gjøre. Vi hentet Etzaz fordi vi vet at han er ett av Norges største talenter. Det visste vi da vi sendte han til Fredrikstad. Det hadde overhodet ingenting med det å gjøre, men det var helt andre årsaker. Vi ønsket han lykke til en annen plass, sier Andresen.

Les også: Her ryker Jone Samuelsens verdensrekord

For med scoringen og en meget solid kamp fikk Hussain virkelig vist seg fra sin beste side på Ullevaal. Etter kampen hyllet han laget og troen på å beholde plassen i Tippeligaen lever i beste velgående.

– Det var fantastisk moro i dag. Vi viser hvor bra vi kan være på vårt beste, men vi har fortsatt Start igjen. Vi skal vinne den - da tror jeg det er sikret, sier Hussain.

Styrer mot fornyet Tippeliga-kontrakt
Med tre kamper igjen av årets Tippeliga og sju poeng ned til Start på nedrykksplass er det kun et skikkelig feilskjær som hindrer Fredrikstad fra fornyet kontrakt. Uavgjort eller seier mot Start i neste serierunde vil nemlig sikre Fredrikstad plassen, men trener Tom Freddy Aune vil ikke konkludere med at seieren mot Vålerenga sikret Tippeliga-spill også neste sesong.

– Den er med på den, men om den er avgjørende vet vi ikke enda. Det er ett langt steg i riktig retning, sier Aune.

– Vi er schizofrene. Vi er jo ikke sikre før vi er sikre.

Fredrikstad må imidlertid klare seg uten Celso Borges og Jørgen Horn i nøkkelkampen mot Start etter at begge to plukket opp gule kort mot Vålerenga.

– Det er en irritasjon at de får de gule kortene, og da er det ekstra viktig å ta seieren her i dag, sier Aune.

Les også: Årst og Start styrer mot Adeccoligaen: – Det er langt fra slutt

Med to strake tap ser Molde ut til å gå glipp av medalje og dermed en viktig plass i Europaliga-kvalifiseringen. Med to kamper igjen av sesongen er det to poeng opp til Rosenborg på bronseplassen, og Andresen innser at klubben er i ferd med å søle bort mulighetene til medalje.

– Ja, det er åpenbart at vi har gjort det ved å tape de to siste kampene. Da fortjener vi ikke medalje, sier Andresen.

God Fredrikstad-start
Fredrikstad satte trykket på Vålerenga i åpningsminuttene på Ullevaal Stadion. Hvittrøyene kom til kampens første store sjanse da Amin Askar kom seg fint fri på høyrekanten før han svingte innlegget inn i feltet. Der steg Celso Borges til værs, men headingen fra ti meter var for slapp og Lars Hirschfeld i Vålerenga-buret kunne enkelt redde.

Tom Freddy Aune hadde lagt om taktikken før mandagens kamp med mål om å stoppe Vålerenga i å angripe gjennom midten.

Det ga til dels suksess, for Vålerenga slet med å komme i gang med angrepsspillet sitt mot et kompakt Fredrikstad-forsvar. Berre kom likevel til vertenes første sjanse etter 20 minutter. Veigar Páll Gunnarsson lempet en ball mot bakerste stolpe der Berre satte hodet til. Ballen hadde retning mot mål, men oppofrende forsvarsspill av Jørgen Horn hindret nettsus for veteranspissen.

Les også: Brann rundspilte og ydmyket Rosenborg

Hjelp fra «Doffen»
Halvveis ut i første omgang kunne Fredrikstad juble for scoring. Ramberg fikk ballen utenfor sekstenmeteren, og uten å nøle knallet han til. Skuddet gikk via Hæstad og fikk en vanvittig bue. Hirschfeld i Vålerenga-buret kunne ikke gjøre noe med avslutningen, som gikk via tverrliggeren og inn i mål.

Fredrikstad fortsatte å presse på, og 35 minutter ut i kampen var Horn nær ved å doble ledelsen for gjestene. Midtstopperen gikk enkelt opp på en corner, men Hæstad stod støtt på stolpen og fikk reddet avslutningen med hodet.

Berre på pletten
Vålerenga var langt fra ufarlige, og drøyt ti minutter før pause kom utligningen for vertene. Stefan Strandberg løftet ballen inn i feltet der Berres første avslutningsforsøk ble blokkert av Fredrikstad-forsvaret. Hvittrøyene klarte ikke å klarere og ballen ble liggende fri i feltet. Berre var med på notene og dunket inn utligningen. 36-åringens femte mål i denne sesongen.

Scoret mot gamleklubben
Fredrikstad fortsatte å holde seg til oppgavene og var meget farlige på kontringer da lagene kom på banen etter hvilen. Tarik Elyounoussi burde sendt Fredrikstad i føringen da han kom alene gjennom mot Hirschfeld, men chipen gikk millimeter utenfor stolpen.

Les også: Her burde Flo blitt matchvinner for Sogndal

Men minutter senere fikset Hussain biffen mot gamle lagkamerater. Unggutten fikk ballen etter en kontring, og han ladet kanonen. Ballen suste gjennom beina til Vålerenga-forsvarer Fredrik Stoor og ned i hjørnet bak en sjanseløs Hirschfeld.

Gjestene fikk for alvor blod på tann, og etter 67 minutter burde dommer Per Ivar Staberg gitt Fredrikstad muligheten fra straffemerket, men taklingen fra Bojan Zajic på Amin Askar kvalifiserte merkelig nok ikke til straffespark.

Vålerenga presset febrilsk på i sluttminuttene for å få utligningen, men Fredrikstad stod i mot og sikret dermed en meget viktig trepoenger før nedrykksfinalen mot Start i neste serierunde.

Slik startet lagene:
Vålerenga (4-2-1-3): Lars Hirschfeld - Fredrik Stoor, André Muri, Andreas Nordvik, Stefan Strandberg - Kristofer Hæstad, Fegor Ogude - Bojan Zajic - Morten Berre, Veigar Páll Gunnarsson, Håvard Nielsen
Fredrikstad (4-3-1-2): Jon Masalin - Andreas Landgren, Vidar Martinsen, Jørgen Horn, Joachim Thomassen - Hans Erik Ramberg, Khalifa Jabbie, Amin Askar - Etzaz Hussain - Celso Borges, Tarik Elyounoussi