PATRULJERER: Det var flere politipatruljer i gatene i Oslo i helga. Likevel klarer ikke politiet å være overalt. Nå ber politimesteren folk om å ta vare på hverandre
PATRULJERER: Det var flere politipatruljer i gatene i Oslo i helga. Likevel klarer ikke politiet å være overalt. Nå ber politimesteren folk om å ta vare på hverandre

Politimester ber folk ta vare på hverandre i Oslo-natten

Anstein Gjengedal innrømmer at politiet ikke kan være overalt til enhver tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en skrekkhelg i Oslo. Drapet på Bislet og tre voldtekter topper en dyster statistikk i hovedstaden den siste tiden. Og det skjedde i en helg der Oslo-politiet hadde flere patruljer, og et økt fokus på sikkerhet nattetid.

– Vi hadde håpet på en helg uten slike hendelser, men slik ble det ikke. Selv om vi har fått flere patruljer i gatene klarer vi ikke å være overalt i byen til enhver tid, innrømmer Gjengedal.

Overfalt i Vaterlandsparken

En av voldtektene denne helga var en overfallsvoldtekt. En ung kvinne ble overfalt i Vaterlandsparken av en ukjent gjerningsmann.

Voldtekten føyer seg inn i et mønster i hovedstaden. De aller fleste overfallsvoldtekter i Oslo skjer i mørke parker mot jenter som er beruset og går alene hjem fra byen.

– Vi vet hvor voldtektene skjer, og vi vet når på døgnet og under hvilke omstendigheter det skjer. Det bør de som er på byen ta med seg som en forholdsregel, sier Gjengedal.

Les mer: Her er politiets kart over voldtektene i Oslo

Ber om hjelp

FAKKELTOG: 300 personer gikk i tog for å ta Oslo-natta tilbake
  i helga. Samtidig ble tre kvinner voldtatt i hovedstaden. (Foto: Larsen,
  Håkon Mosvold/Scanpix)
FAKKELTOG: 300 personer gikk i tog for å ta Oslo-natta tilbake i helga. Samtidig ble tre kvinner voldtatt i hovedstaden. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
Politimesteren understreker at de har et godt samarbeid med kommunen og aktørene i utelivsbransjen.

Nå ber han om hjelp fra den vanlige mannen i gata.

– De må passe på jentene sine. Folk som er ute nattetid må ta vare på hverandre, sier Gjengedal.

– Vi har allerede et godt samarbeid med dørvakter, vektere, drosjesjåførene og natteravner. Det aller viktigste er at vi blir varslet raskt. Da kan en av våre patruljer dra til stedet i håp om å pågripe gjerningsmannen.

Strategimøte

Oslo-politiet vil i tiden fremover ha mer fokus på strategi for nattepatruljene. Byparkene får et større fokus, og det blir flere synlige patruljer ute. I dag møter politiet og Oslo kommune for å samordne ressursene.

– Vi gjør så godt vi kan, men vi er sprengt på ressurser. Det blir bedre nå som det frigjøres ressurser fra 22. juli etterforskningen, men vi er avhengig av et godt samarbeid med alle, sier Gjengedal og understreker at en femtedal av all kriminalitet i Norge skjer i Oslo.

Kan være mørketall

Forrige uke gikk voldtektsmottaket ut med en statistikk som viser at det skjer flere overfallsvoldtekter i Oslo enn de som blir anmeldt. Gjengedal frykter mørketall, men tror det har blitt mindre avvik den siste tiden.

– Terskelen for å anmelde en voldtekt har blitt lavere. Det har ofte vært forbundet med skam, men den tror jeg nå er borte.

Les mer: Politiet: Årsak til voldtektsbølge er flere anmeldelser

Politiet ser også på hvordan de andre nordiske storbyene jobber for å trygge nattelivet. Med mer fakta kan politiets innsats bli mer effektiv.

– Vi skal gjøre vårt med synlig politi. Voldtekter i samfunnet blir vi aldri kvitt, men vi håper vi kan redusere antallet, sier politimesteren.

ADVARER MOT PARKENE: De fleste overfallsvoldtekter i Oslo skjer
  i mørke parker, mot jenter som er beruset og går hjem alene. (Foto: Solum,
  Stian Lysberg/SCANPIX)
ADVARER MOT PARKENE: De fleste overfallsvoldtekter i Oslo skjer i mørke parker, mot jenter som er beruset og går hjem alene. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)