FAKKELTOG LØRDAG: Ane Stø og kvinnegruppa Ottar er initiativtager til fakkeltoget kl 21 i Oslo sentrum. Det vil blant annet gå innom Slottsparken (bildet, t.v) hvor en ung jente ble voldtatt sist helg.  (Foto: Aas, Erlend/Tv 2 montasje. , © ERL)
FAKKELTOG LØRDAG: Ane Stø og kvinnegruppa Ottar er initiativtager til fakkeltoget kl 21 i Oslo sentrum. Det vil blant annet gå innom Slottsparken (bildet, t.v) hvor en ung jente ble voldtatt sist helg. (Foto: Aas, Erlend/Tv 2 montasje. , © ERL)

Fakkeltog i kveld: Nå skal Oslo by tas tilbake

Initiativtaker Ane Stø vil bekjempe utryggheten som har spredd seg etter voldtektsbølgen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil i år har det blitt anmeldt 48 overfallsvoldtekter i Oslo. Det har fått kvinnegruppa Ottar til å reagere å reagere. I samarbeid med AUF, Sosialistisk Ungdom, KrFU, Rød Ungdom, Mira-senteret og Kvinnefronten arrangerer de fakkeltog i hovedstaden lørdag kveld.

– Vi håper at mange vil møte opp. Vi har hatt initiativ til dette for å styrke moralen blant kvinner i Oslo. Vi skal ikke sitte hjemme og være redde for å gå ut, men komme sammen, sier Stø til TV 2 Nyhetskanalen lørdag,

Redd for å gå ut

– Vi vil også gi beskjed til politi og lokale myndigheter om at de må gjøre noe. Vi skjønner at det ikke er lett, men dette må prioriteres. En slik voldtektsbølge rammer alle kvinner fordi det gjør at vi kvier oss for å gå ut.

LES OGSÅ: – Ha forsvarsspray i veska og bruk nøkkelknippe som våpen

Hun sier at de ikke har hatt lang tid til å planlegge arrangementet, men håper likevel at mange vil møte opp, også menn.

Selv har hun ealltid tidligere har følt seg trygg i byen.

– Jeg synes det nå er litt urovekkende ta jeg nå føler meg utrygg i min egen by. Det er ikke ålreit.

Må ta gjerningsmennene

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier til TV 2 Nyhetskanalen at situasjonen nå er forferdelig usikker.

– Mange føler utrygghet. Vi jobber intenst, både fra politiets og kommunens side med å forsøke å snu denne utviklingen. Det beste tiltaket er å pågripe gjerningsmennene. Det er slik vi må stoppe dette. Det vi vet er at de som gjør dette, de gjør det flere ganger. Det er ikke 48 overgripere selv om det er 48 overfallsvoldtekter.

SE OGSÅ: Her er politiets kart over voldtektene i Oslo

Sjekk kollektivtilbudet

Et av tiltakene er at det settes inn 20 ekstra politifolk i helgene fra nå og frem til jul. Oslo kommune har vektere som skal gå rundt i byen. Han sier at til tross for strykningen av politiet i helgene, trengs det fortsatt flere ressurser. Han etterlyser også større etterforskningskapasitet.

– Det har også blitt bedre nattkollektivtilbud. Jeg oppfordrer alle til å se på ruter.no for å se om det er et tilbud som passer om natten. Mange er ikke klar over hvor bra tilbudet er. Ha omsorg for hverandre, og ikke la noen gå alene hjem!

Han oppfordrer også flere til å bli med som natteravner i Oslo.

Fakkeltoget starter ved Jernbanetorget kl. 21 lørdag kveld.