Balaji Rao og Venkatesh Rao eier Blackburn. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Balaji Rao og Venkatesh Rao eier Blackburn. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Premier League

Problemene i Blackburn: - Vitner om eiere som ikke har peiling

Tidligere Blackburn-spiller Egil Østenstad mener gamleklubben er et prakteksempel på hva som kan gå galt ved et eierskifte.

Først kom Venky’s fra India. Deretter fikk Sam Allardyce sparken. Så fikk førstelagstrener Steve Kean jobben som manager permanent etter ett poeng på to hjemmekamper som midlertidig manager. Så kom opplysningene om agentfirmaet Kentaro sin involvering i overtakelsesprosessen sammen med agent Jerome Anderson.

BAKGRUNN: Fra smak av fugl til råtten kylling

Nå – nesten et år senere – har Blackburn under Steve Kean hentet hjem seks seirer på tredve ligakamper. Supporterne demonstrerer, mens eierne fortsatt ser ut til å ha en endeløs tillit til den skotske manageren.

Strider med Jack Walker

Egil Østenstad spilte fire sesonger i klubben, og holder seg godt oppdatert på hva som skjer i Blackburn gjennom engelske medier og venner fra tiden i klubben. Han er bekymret.

- Det er svært usannsynlig at Blackburn, slik de fremstår for øyeblikket, skal overleve i Premier League, slår han fast.

- Inntrykket mitt er at dette eierskiftet i november i fjor er prakteksempelet på alt som kan gå galt ved et slikt skifte. Opplysningene som har kommet fram virker vanvittige, og så langt fra Jack Walkers verdier og visjoner som det er mulig å komme, mener han.

Konspirasjonsteoriene rundt hva som har skjedd i klubben er mange. Om hvorfor Kean får beholde jobben, kanskje enda flere. De vil ikke Østenstad forholde seg til.

- Det holder å se på fakta. Og det er uvanlig at et ubeskrevet blad som Kean får en så stor rolle i en klubb. Det vitner enten om eiere som ikke har peiling, eller om eiere som ser vekk fra tradisjonell tenking ved ansettelser, og er flinke nok til å vurdere kompetansen til personer uten nødvendigvis å se på meritter.

- Jeg tror vi kan utelukke alternativ to, sier Østenstad.

- Venky’s kom inn i klubben med masse rare uttalelser. Det var ikke måte på hvor mye midler man hadde til rådighet, og man skulle kjempe om Champions League om få år. Realiteten er annerledes. Midler har ikke kommet og man bunner Premier League. I tillegg har det blitt skapt et inntrykk av at en agent nærmest har opptrådt om sportsdirektør, der man blant annet hentet denne mannens sønn til klubben. Uten at vedkommende hadde en CV som skulle tilsi at han kan lykkes i Premier League.

BAKGRUNN: Kjøpte agentens sønn

- Et eierproblem

Egil Østenstad mener det ikke nødvendigvis retter alt ved å sparke Steve Kean.

- Dette er mer et eierproblem enn et managerproblem, slår han fast.

Den norske supporterklubben til Blackburn gjorde seg bemerket på Ewood Park med banneret ”Norway says Kean out”. Blant nordmennene som sto i svingen var Morten S. Helgerud.

- Statistikken til Kean taler for seg selv. Han er et gufs fra Kentaro/Jerome Anderson i og med at han bruker dem som agenter, mener han.

Østenstad hadde nylig besøk av Stuart Ripley. Høyrevingen som vant ligaen med Blackburn i 1995. Han bor ved Blackburns treningsfelt, og er en av mange som er fortvilet over situasjonen til Premier League-jumboen.

- Jeg føler med han og andre som står klubben nær. Jeg merker at det er mye desperasjon og misnøyen eskalerer. Det er vanskelig å være Blackburn-supporter for tiden.

Østenstad treffer spikeren på hodet, i følge Helgerud.

- Man er fortvilet. Vi har ikke en fot i gjørma. Vi har begge to plantet. Og så leser man at Kean kan bli tilbudt ny kontrakt. Det er absurd. Motløsheten regjerer om dagen, og jeg blir overrasket om det snur, sier han.

Verdier smuldret opp

Blackburn er en liten klubb som alltid har hatt et godt rykte på seg. Klubben har blitt sett på som en familieklubb der hardt arbeid, smartness og gode verdier har blitt forvaltet godt.

- De nye eierne har spist opp disse verdiene. Og det svir nok veldig, sier Østenstad.

- Alt det gode er i ferd med å smuldre opp.

Lørdag står nyopprykkede Norwich på motsatt banehalvdel. En kamp Blackburn i aller høyeste grad bør vinne. Men laget har ikke vunnet to kamper på rad mot Premier League-motstand etter Steve Keans inntreden, og de slo som kjent Newcastle i Ligacupen i midtuka. Under Kean står de også kun bokført med to borteseirer siden han overtok tømmene etter Big Sam Allardyce.

- Det er en viktig kamp. Men uansett hvordan den ender, tror jeg det blir vanskelig for Blackburn i den kaotiske tilstanden de ser ut ti lå befinne seg i, avslutter Egil Østenstad.

Morten S. Helgerud har kommet dit hen at han tar til takke med det meste.

- Om vi klarer uavgjort der, er det helt fint.