zimba-eu-mugabe-F - Zimbabwe til rettssak om innreiseforbud

Zimbabwes riksadvokat vil gå til rettssak mot EU. Tomana ønsker å få en internasjonal domstol til å vurdere forbudet mot innreise for president Robert Mugabe og flere andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Riksadvokat Johannas Tomana ville fredag ikke gå i detaljer om saken fordi diskusjonene om framgangsmåten fortsatt er å betrakte som fortrolige. Men Mugabe og hans folk ønsker å rådføre seg med EU før de går videre, framholdt han.

– Vi vet ikke hvor lang tid dette vil ta, men innen den neste uken venter vi å ha fått invitasjoner slik at vi kan reise til Europa, sa Tomana.

– Da vil vi orientere EU-ledelsen og deretter gå til en domstol, tilføyde den zimbabwiske riksadvokaten.

Mugabe og flere av hans medarbeidere ble ilagt forbud mot innreise til EU etter et omstridt presidentvalg i 2002. Opposisjonen hevdet at dette valget var preget av grov fusk og manipulasjoner med sikte på å sikre det sittende regimets grep om makten.

I forrige uke nektet Sveits å gi Mugabes kone Grace og fem andre zimbabwere visum til landet, der de skulle delta på en FN-konferanse om telekommunikasjon. Sveits er ikke med i EU, men har sluttet seg til EUs vedtak om innreiseforbud for ledende zimbabwere. (©NTB)