MM3
MM3

Moskva-Marit: – Jeg føler at jeg har vært nedom helvete

Marit Christensen forteller at hun var på kanten av stupet etter det voldsomme mediekjøret.

Da jeg plutselig fremsto i pressen som forbryter, så ble det for meg helt uutholdelig

Marit Christensen slo gjennom som korrespondent i Moskva på NRK på 80-tallet. Dermed ble hun hele Norges Moskva-Marit, og har levd livet i søkelyset og på forsidene av bladene siden.

Nå har hun skrevet bok om livet sitt, og i «Liv i bilder» er det mange tøffe tak som skildres.

MM1
MM1

Var stor stjerne i NRK

Som ung korrespondent i Moskva fikk hun raskt tilnavnet Moskva-Marit, og senere ledet hun lørdagsunderholdningen på NRK med programmene «For Galleriet» og «Apropos».

Med så var det slutt.

Anklager om grovt underslag og heleri i den såkalte smykkesaken på begynnelsen av 2000-tallet, og en rekke negative presseoppslag fulgte. Moskva-Marit fikk store psykiske problemer, og orket ikke tanken på å leve mer.

Jeg er altså voldtatt med ord, bilder og oppslag i pressen. Jeg ble maktesløs, og klarte ikke å gjøre noe med det, og jeg mener at jeg ble mishandlet

– Da jeg plutselig fremsto i pressen som forbryter, så ble det for meg helt uutholdelig, sier Moskva-Marit til «God kveld Norge», og legger til:

– Da jeg fant ut at jeg ikke ville leve lenger, så var ikke det nødvendigvis fordi jeg følte meg psykisk svak, men fordi jeg følte at jeg var i en situasjon som var uutholdelig. jeg var i ferd med å miste min ære, og ære er noe vi snakker sjelden om i våre dager, men ære er faktisk viktig for et menneske.

MM2
MM2

– Jeg føler at jeg har vært nedom helvete

Den tidligere NRK-journalisten mener at hun ble utsatt for et enormt press.

– Når jeg har sagt før at jeg har følt meg åndelig voldtatt, så er det på den samme måten, bare ikke fysisk, men åndelig. Jeg er altså voldtatt med ord, bilder og oppslag i pressen. Jeg ble maktesløs, og klarte ikke å gjøre noe med det, og jeg mener at jeg ble mishandlet.

– Jeg føler at jeg har vært nedom helvete. Men Tor Erling Staff sa en gang at den som har vært i helvete, kan bare se fremover. Det har vært en fin ting å ha med seg.

– Fremtiden ligger for så vidt bak meg

Moskva-Marit har en sykdomsliste langt som et vondt år. Hjerteinfarkt, diabetes type to, benskjørhet, psykiske lidelser og utfordringer med vekten.

Etter en slankeoperasjon i fjor er hun 90 kilo lettere, men har krympet ti centimeter i høyden og fått enda flere plager.

– Jeg vil ikke anbefale å ta en såkalt slankeoperasjon. Prøv alt annet enn man går til det skritt.

– Er du glad i livet nå?

– Ja, det er da innmari moro å leve. Men jeg fortsatt ikke helt frisk, så jeg kan ikke si at jeg nå for tiden er så glad som jeg var før i livet. Men kanskje har det noe å si med at jeg begynner å komme på den andre halvdelen i livet og må se slutten i øynene. Fremtiden ligger for så vidt bak meg.