VERDENSNYHET: Leger ved Akershus universitetssykehus har satt i gang verdens første studie for å forebygge at cellegift skader hjertet. (Foto: Sverre Saabye)
VERDENSNYHET: Leger ved Akershus universitetssykehus har satt i gang verdens første studie for å forebygge at cellegift skader hjertet. (Foto: Sverre Saabye)

Forsker på hjerteskader etter kreftbehandling

Katja Skjellum hjelper leger ved Akershus Universitetssykehus i verdens første forsøk for å forebygge at cellegift skader hjertet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år får 3000 norske kvinner brystkreft, som er den vanligste kreftformen i landet. Men stadig flere overlever også å få denne sykdommen. 80 prosent av dem som får diagnosen i Norge i dag overlever, og stadig flere overlevere flytter fokuset på livet etter kreften.

Den kraftige medisinen som bekjemper kreften kan gi alvorlige bivirkninger. En av dem er hjerteproblemer i etterkant.

Først i verden

Derfor har en gruppe leger ved Akershus Universitetssykehus som de første i verden begynt å studere dette nærmere. Dette er det første studiet i verden som er så omfattende og skal systematisk følge brystkreftpasienter.

LEDER STUDIEN: Professor og overlege Torbjørn Omland som leder studien ved Akershus Universitetssykehus.  (Foto: Sverre Saabye)
LEDER STUDIEN: Professor og overlege Torbjørn Omland som leder studien ved Akershus Universitetssykehus. (Foto: Sverre Saabye)

Forskningen går ut på å se om hjertemedisiner kan virke forebyggende på kvinner som blir behandlet for brystkreft. Det er professor og overlege Torbjørn Omland som leder studien ved Akershus Universitetssykehus.

– Vi får flere langtidsoverlevere som da vil kunne merke bivirkninger og senskader. Og en av disse senskadene som vi er blitt mer oppmerksom på den siste tiden er dette at hjertefunksjonen kan påvirkes, sier Omland.

MR-undersøker hjertet

Legeteamet skal ha med 120 brystkreftrammede kvinner i studien. Kvinnene vil enten bli gitt placebo eller hjertemedisin, og forskerne vil bruke MR til å ta bilder av hjertet deres før, under og etter kreftbehandlingen.

– Det som også er spesielt for denne studien er at vi skal bruke MR-undersøkelse av hjertet hvor vi kan påvise veldig små forandringer i funksjonen, forklarer Omland.

(Saken fortsetter under bildet).

OPERERT FOR BRYSTKREFT: Katja Skjellum er en av kvinnene som er med på studien. (Foto: Sverre Saabye)
OPERERT FOR BRYSTKREFT: Katja Skjellum er en av kvinnene som er med på studien. (Foto: Sverre Saabye)

Forskningsteamet på Akershus universitetssykehus vil først ha resultatene fra studien klar om flere år. Men legene håper å kunne endre måten brystkreftpasienter får behandling på.

– Det vi håper på er jo selvfølgelig å vise at vi kan forebygge denne reduksjonen av hjertets pumpeevne, slik at det kanskje kan bli en standardbehandling slik at vi kan unngå dette problemet på lang sikt og forebygge, sier Omland.

– Jeg kommer til å bli frisk igjen

Katja Skjellum er en av kvinnene som er med på studien. Hun fikk diagnosen brystkreft i sommer, og har blitt operert. Legeteamet har tatt et bilde av hennes hjerte, og kommer til å studere det nøye videre når hun skal gjennom en tøff cellegiftkur.

– Jeg har hele tiden opplevd at det er ikke noe problem å bli frisk igjen. Jeg kommer til å bli frisk igjen. Det blir tøft en periode, men se et halvt år frem da, så kan jeg bygge meg opp igjen og komme meg igjen. Så det skal jeg klare, sier Katja.