gikkiland_toppbilde (Foto: TV 2)
gikkiland_toppbilde (Foto: TV 2)

Ektepar gikk i land på Utøya før Breivik ble tatt – reddet fem ungdommer

– Vi ble først redde da vi så nyhetene om kvelden, sier de i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er helt fantastisk at de risikerte livene sine for oss. Jeg har ikke ord for hva de faktisk gjorde, sier 15 år gamle Ida Smith. Hun er én av de fem som ble reddet av ekteparet.

Med livet som innsats gikk ekteparet Helge Wettre og Sissel Martinsen fra Oslo i land på Utøya for å hjelpe ungdommene som gjemte seg.

– Det falt helt naturlig. Da vi så det sto folk på nordsiden av øyen og fektet med armene, så følte vi det som naturlig at vi måtte dra inn og hente dem. Så enkelt og muligens så komplisert var det, sier Wettre til TV 2.

Da de sto midt oppe i situasjonen tenkte de ikke på at det var farlig. Først da de kom hjem på kvelden gikk det opp for dem at de trolig var i livsfare.

LES OGSÅ: Her ror de for livet fra Utøya 22. juli

Tenkte ikke at det var farlig

Kona til Wettre, Sissel Martinsen, gikk til og med en runde på øyen for å se om det var flere ungdommer i live som de kunne ta med seg i båten.

– I ettertid så vet vi at hun ikke var lenge borte, men da vi var der tenkte jeg at «nå må vi komme oss av gårde, nå må hun komme tilbake snart». Men det var ikke lenge hun var borte tror jeg, men det var litt ekkelt. Alt var så usikkert og vi visste ikke hva som skjedde, sier Wettre.

– Har dere tenkt på at Breivik var der?

– Det tenkte vi på etterpå, at han var der, og om han var tatt eller om han var i ferd med å bli tatt. Det visste vi jo ikke der og da, men det var en ekkel følelse etterpå å tenke at han var der.

Ekteparet Wettre oppdaget ungdommene på nordsiden av Utøya, ikke langt fra pumpehuset.   (Foto: TV 2)
Ekteparet Wettre oppdaget ungdommene på nordsiden av Utøya, ikke langt fra pumpehuset. (Foto: TV 2)

– Vi måtte bare ta en sjanse

Da Ida Smith og de andre ungdommene oppdaget båten var de usikre på hvem det var som kom og om de kunne stole på de to menneskene i båten.

– Visste vi jo ikke om de var der for å hjelpe oss, eller om de var der for å drepe oss, sier hun.

Likevel fant de ut at de måtte ta en sjanse og håpe at det var det beste.

– Da båten kom satt jeg og en kompis og gjemte oss. Vi fant ut at vi bare måtte prøve. Da vi kom fram sto ekteparet Wettre der, klare til å hjelpe oss. De vinket til oss og sa vi måtte kjappe oss fordi det ikke var trygt å være på øya, sier hun.

Da 15-åringen kom fram til båten, hadde Sissel allerede gått i land på øya.

– Først trodde jeg at hun var fra Røde Kors eller noe, for hun virket så profesjonell i alt hun gjorde. Hun gjorde det så ordentlig og så rolig, sier Ida.

LES OGSÅ: Pårørende fant levninger etter datteren på Utøya

Har hatt kontakt i ettertid

Ekteparet har hatt kontakt med ungdommene de reddet i ettertid. Helge forteller at det var viktig for dem å finne ut hvordan det gikk med ungdommene, og hvordan de har det i dag.

– Vi fikk ikke noe navn på dem da, og vi visste ikke hvem de var. Så for oss var det viktig å finne ut hvordan det hadde gått med dem. Vi hadde en som var veldig skadet med i båten, som vi for ikke lenge siden fikk vite at ikke overlevde.

Også Ida har hatt kontakt med ekteparet i ettertid. Hun kjente de igjen i en avisartikkel, fant nummeret på internett, og ringte dem.

– Jeg håper jeg får mulighet til å møte dem, for uten dem vet jeg ikke hva som kunne ha skjedd ute på øya, sier hun.

LES OGSÅ: Skutt fem ganger på Utøya – hjalp mamma til valgseier

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REDDET: Ida Smith (15) er en av ungdommene som ble reddet av ekteparet fra Oslo. Nå håper hun at hun får mulighet til å møte dem.  (Foto: TV 2)
REDDET: Ida Smith (15) er en av ungdommene som ble reddet av ekteparet fra Oslo. Nå håper hun at hun får mulighet til å møte dem. (Foto: TV 2)

– Bildene dukker opp på netthinnen

I månedene etter massakren på Utøya har både ekteparet og Ida hatt gode og dårlige dager.

– Det har gått litt opp og ned. Noen dager er verre enn andre, dager hvor man har lyst til å legge seg under sengen og tenke «herregud, dette kan ikke være ekte». Men du må på en måte fortsette videre, sier Ida Smith.

– Vi så ting som jeg ikke unner noen å se. Disse bildene dukker opp på netthinnen fra tid til annen, og det er ikke så hyggelig, sier Wettre.

Ida Smith sier hun har fått god oppfølging i ettertid.

– Alle som har vært rundt oss har vært veldig snille. De har vært utrolig flinke til å hjelpe oss. Det er nesten som om de har lest tankene våre, for de har visst hva vi har trengt, sier hun.

– Skal du tilbake på Utøya igjen?

– Ja, definitivt.

LES OGSÅ: Disse fire skriver norsk rettshistorie