topp_case (Foto: TV 2 hjelper deg)
topp_case (Foto: TV 2 hjelper deg)

Topp moderne hus ble ulevelig «badstue»

Drar bort for å ta igjen nattesøvnen: – Det er uutholdelig varmt.

I over to og et halvt år har Beate og Håvard Hokholt i Lommedalen i Bærum kjempet mot husleverandøren JM for å få det de kjøpte: Et lavenergihus med halv strømregning og godt inneklima.

– Det er uutholdelig varmt, sier Beate Hokholt.

– Som å komme hjem til en badstue, bekrefter ektemannen Håvard Hokholt.

Lavenergihusene i Lommedalen fra 2008 er såkalt hermetisk tette. Men det balanserte ventilasjonsanlegget som skulle sikre at huset har frisk inneluft, avgir så mye varme at innetemperaturen ofte er over 30 grader. Og det selv med vinduene på vidt gap.

– Det verste er nattesøvnen. Vi reiser bort hver helg for å ta igjen tapt søvn og kunne fungere i hverdagen og på jobb, forteller Beate.

Se også: Gry og Torgeir må bryte loven hvis de vil feriere med barna i bobilen

Saken fortsetter under bildet.

temp (Foto: TV 2 hjelper deg)
temp (Foto: TV 2 hjelper deg)

Helserisiko

Resultatene fra en inneklimatest utført av Mycoteam, kan forklare familiens søvnvansker og utmattelse:

– Ventilasjonsraten er for liten, CO2-nivået i soverommet er ganger høyere enn akseptabelt nivå. Det er gir et dårlig inneklima. Her må noe gjøres, uttaler Kolbjørn Mohn Jenssen, inneklimaforsker og daglig leder i Mycoteam.

Tross flere tredjepartsanalyser av anlegget i boligen, har familien likevel slitt med å overbevise utbygger JM Norge om at det er anlegget det er noe galt med og ikke bruken av huset.

– Vi har slått av varmekabler, byttet til sparelyspærer, tatt ned panelovner og tatt ut akvariene til fiskene. Men det er fortsatt like uutholdelig varmt. Og strømregningen er heller ikke halvert, som vi ble lovt da vi kjøpte huset, sier Hokholt.

Hvert år bygges det 30.000 slike boenheter, og allerede nå viser analyser at disse boligene bruker 30 prosent mer energi enn først antatt.

Les også: Alle våre tester innen hus og hjem i Testbasen

Defekt anlegg

Teknisk sjef i Boligprodusentenes forening Lars Myhre, innrømmer at beboerne i de nyeste hustypene er prisgitt at teknologien fungerer for å ha et godt inneklima.

– Det er en utfordring at siden husene etter dagens krav må isoleres så mye bedre, så vil det bli en slags termoseffekt. Det kan bli litt varmere enn det beboerne synes er akseptabelt.

Normalt sett skal anlegget regulere inneluften godt, men utviklingen har gått så raskt at ikke alle i bransjen henger med.

– Vi vet kanskje ikke godt nok hvilke løsninger som ikke funger ennå, legger Myhre til.

Les også: Utbygger er dømt til å betale Anne-Mette 110.000 kr for heksesot

Endelig løsning

Etter 2,5 år med uenighet, innrømmer JM Norge nå endelig at anlegget i familiens hus ikke fungerer som det skal.

– Det er beklagelig at kommunikasjonen har sviktet og at det har gått så lang tid. Nå som vi endelig vet hva feilen er, skal vi rette opp dette, sier Magnus Berg, administrerende direktør i JM Norge.

Boligprodusentenes Forening har engasjert seg for å få en løsning i saken og vil i dette tilfellet gå inn med sin tekniske ekspertise for å gjøre en større utredning av samtlige anlegg i lavenergihusene i Lommedalen.

Beate og Håvard Hokholt har allerede fått et nytt ventilasjonsanlegg installert og er svært tilfredse med sin nye hverdag.

– Vi sover godt, og er fornøyde og uthvilte, sier paret til TV 2 hjelper deg.

Les også: Har funnet årsaken til heksesot – slik unngår du utbrudd

Saken fortsetter under bildet.

Energihus (Foto: Charlotte Midtbø)
Energihus (Foto: Charlotte Midtbø)

Feiret

– Vi måtte feire den dagen vi fikk nytt anlegg, vi har fått et godt inneklima, sier Håvard i studio med programleder Solveig Barstad.

– Etter at vi fikk nytt ventilasjonsanlegg og varmtvannstank har vi endelig fått et behagelig inneklima. Det er blitt veldig bra.

Han forteller at de er veldig letta.

– En ordentlig stor byrde er løftet av ryggen vår, tusen takk for hjelpen. Dette føles veldig bra.

Les også: Leiligheten krympet 18 kvm etter at de flyttet inn

Flere huseiere sliter

I Lommedalen er det fem andre huseiere som er plaget av høye temperaturer, og som sliter med altfor lite varmtvann.

– Vi har måttet dusje hos venner fordi vi ikke har hatt varmtvann, forteller Tommy Staverum som også bor i et lavenergihus.

Årsaken til dette er at varmtvannstanken er integrert med ventilasjonsanlegget. Derfor får også vannet et temperaturproblem.

– Det er klart at livskvaliteten er ikke den beste og jeg tenker først og fremst på de små, sier småbarnsfaren.

Les også: Tonjes leilighet ble tatt over av kakerlakker

Har analysert inneklimaet

Utbygger som er en av nordens største har også tatt tak i problemene til naboene. I en mail til TV 2 skriv administrerende direktør, Magnus Berg at alle naboene har fått en analyse av inneklimaet.

Resultatet viste at husene hadde tilfredsstillende ventilasjon, likevel har noen av kundene fått tilbud om en tilleggsvarmer.

– Ut i fra den informasjon jeg har fått så er alle beboerne nå fornøyd og jeg håper at de kommer til å trives i husene sine, sier Magnus Berg.

Se også: Fikk leiligheten tilbake full av kondomer, tyvegods og dop

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter