Norwich (Foto: Chris Radburn/Pa Photos)
Norwich (Foto: Chris Radburn/Pa Photos)

Førstereis

Norwich og Swansea har tatt Premier League-nivået raskt uten spillere med erfaring fra toppdivisjonen.

Norwich-manager Paul Lambert var før sesongen klar på at han var usikker på hva han gikk til. Det var nok skottens spillere også. Med utgangspunkt i den elleveren Lambert har brukt i de fem siste ligakampene, hadde spillerne til sammen 13 Premier League-kamper under beltet før sesongstart. De har kommet fra klubber som Peterborough, Colchester, Brighton, Huddersfield og Millwall.

Likevel ligger The Canaries på øvre halvdel av tabellen når en fjerdedel av sesongen er unnagjort. Og det etter at man har besøkt både Stamford Bridge, Old Trafford og Anfield.

Swansea er tidenes første Premier League-lag fra Wales. De spilte til tider en imponerende angrepsfotball forrige sesong, og har fortsatt å spille fotballen nåværende Wigan-manager Roberto Martinez innførte i klubben i sin tid. Heller ikke waliserne kom til verden gjeveste liga med et spesielt rutinert Premier League-mannskap.

Manager Brendan Rodgers har nemlig valgt å satse videre på de samme spillerne han rykket opp med. Ny keeper og ny spiss var de eneste forsterkningene av betydning den tidligere Chelsea-treneren hentet i sommer.

Til sammen hadde elleveren som spilte uavgjort mot Wolves i helgen 31 Premier League-kamper til sammen før sesongstart. Likevel er Swansea de eneste av samtlige 92 ligaklubber som ennå ikke har sluppet inn mål på hjemmebane, og ni poeng på ni kamper lar seg absolutt høre.

NORWICH (PL-kamper før sesongstart i parantes)

John Ruddy – Everton (1)
Kyle Naughton – Tottenham, lån (1)
Russell Martin – Peterborough
Leon Barnett – WBA (11)
Marc Tierney – Colchester
Elliott Bennett – Brighton
David Fox – Colchester
Wes Hoolahan – Blackpool
Bradley Johnson – Leeds
Anthony Pilkington – Huddersfield
Steve Morison – Millwall
(Grant Holt – Shrewsbury)

Totalt antall Premier League-kamper før sesongen: 13

SWANSEA (PL-kamper før sesongstart i parantes)

Michel Vorm – Utrecht
Angel Rangel – Terrassa
Garry Monk – Barnsley (11)
Ashley Williams – Stockport
Neil Taylor – Wrexham
Leon Britton – Sheffield Utd.
Joe Allen – eget produkt
Mark Gower – Southend
Scott Sinclair – Chelsea (5)
Danny Graham – Watford (15)
Nathan Dyer – Southampton

Totalt antall Premier League-kamper før sesongen: 31

Den lille Premier League-erfaringen Norwich’ og Swanseas spillere hadde fra tidligere, er ikke all verden å skryte av. Scott Sinclair fikk fem innhopp for Chelsea, Danny Graham var en periode i nærheten av laget i Middlesbrough og Garry Monk hadde noen få opptredener for Southampton for snart ti år siden.

Hos Norwich hadde keeper John Ruddy ett innhopp for Everton, og det samme hadde Kyle Naughton for Tottenham. Leon Barnett var aldri i nærheten av noen førstelagsspiller i WBA i Premier League, men fikk til sammen 11 ligakamper i 2008/09-sesongen.

- Nesten sensasjonelt

Kommentator Øyvind Alsaker har sett Norwich live både på Old Trafford og Anfield denne sesongen, og han var også ringside da Swansea ligaåpnet på Etihad Stadium mot Manchester City.

- Det er nesten sensasjonelt, slår han fast.

- Det forteller to ting. Begge lagene har dyktige trenere og et vanvittig kollektiv. Men det er altfor tidlig å konkludere med at de holder seg.

Alsaker er mest imponert over Norwich.

- De har overrasket mest. De har gjort noen veldig gode kamper på Stamford Bridge, Old Trafford og Anfield, og de var overlegne mot Sunderland. I tillegg har de et lag med nesten utelukkende engelskmenn og de har brukt mange spillere som har vist at de har tatt nivået. Det bør bety at det er grunn til optimisme. De vil ikke rakne av skader eller formsvikt fra enkeltspillere. Mange spillere har fått kjenne på det å mestre nivået.

For det at laget har avsluttet flere kamper med kun engelskmenn på banen, og at Steve Morison (fra Wales) og Wes Hoolahan (Irland) har vært eneste ikke-engelske i elleveren de siste fem kampene, kan være veldig positivt.

- Det er ganske spesielt og veldig gledelig. Og kanskje vinner du noe på det også i form av det å skape en enhet. De fremstår også som en sammensveiset gjeng, mener Alsaker.

Liten nivåforskjell

Også TV 2-ekspert Petter Myhre mener det er interessant å se på de to lagene som har tatt nivået i Premier League på en imponerende måte uten å ha kjent noe særlig på Premier League på forhånd.

- Det kan fortelle at forskjellene mellom de beste lagene i League Championship og de dårligste i Premier League ikke nødvendigvis er så stor, sier han.

- Det blir altfor tidlig å konkludere. Man må se det over en hel sesong. Nyopprykkede lag kommer med en boost og energi som gjør at de gjerne overpresterer i starten av sesongen. De får et gir ekstra, de kan spille uten forventninger og den inngangen kan gi positive utslag. En kan imidlertid se helt andre utslag i mai. Det er bare å se på Blackpool forrige sesong, uttaler Myhre.

Det skal likevel sies at Blackpool-laget som startet forrige sesong med å knuse Wigan på DW Stadium hadde et langt mer Premier League-rutinert lag med over 300 kamper på det øverste nivået under beltet.

Ulike strategier

De tre nyopprykkede kom til denne sesongen med vidt forskjellige strategier. Swansea har satset på de samme spillerne som sikret opprykket. Norwich har hentet flere forsterkninger, men stort sett fra League Championship og League One. QPR har på sin side hentet et utall av spillere med Premier League-erfaring.

- Av disse strategiene så er det QPR sin som skiller seg mest ut fra de to andre. De har kjøpt etablert, og de kommer sannsynligvis også til å fortsette å kjøpe i de neste vinduene. Man kommer ikke noen vei med ett skippertak. Man må ha midler for å forsterke også i år to og tre, forklarer Myhre.

- For Norwich sin del handler det om å ikke gå på trynet om de rykker ned. Spillerne de har hentet kan enten selges med fortjeneste eller være med på å spille klubben opp igjen ved et eventuelt nedrykk. Det virker som fornuftig klubbdrift. Selv om QPR ikke har brukt spesielt mye mer penger på overganger enn Norwich, ligger nok lønninger og sign on-fees på et helt annet nivå.

- Swansea har valgt ”The Swansea way”. De spiller én type fotball, og har bestemt seg for å bli så gode i League Championship, at det også skal holde i Premier League.

Gjennom veggen

Petter Myhre tror samtlige av de tre nyopprykkede kan holde seg i det ypperste selskapet.

- Jeg blir ikke overrasket om de holder seg, i alle fall. Det dreier seg også om at noen av de mer etablerte virker svakere, slik som Blackburn, Bolton og Wigan. Men jeg blir heller ikke overrasket om en eller flere av dem går ned. Det er fortsatt en veldig lang reise.

Om man ser lagoppstillingen til de to lagene, finner man flere spillere som etter hvert har fått en voksen alder. De har spilt mange sesonger i nedre divisjoner, men har endelig fått muligheten i Premier League – og grepet den.

- Man ser ofte at nyopprykkede lag har spillere som kjenner en veldig sult når de endelig får muligheten. Her har man hele lag med denne vanvittige sulten. Det kan gi en unik innsats, guts og moral, mener Øyvind Alsaker og får støtte av Myhre;

- De har fått en once in a lifetime mulighet. Og de vil gå gjennom veggen for å benytte den.