PRIORITERER SKAVLAN: Statsminister Jens Stoltenberg dropper torsdagens årlige slottsmiddag til fordel for å være gjest på Skavlan. Her med kona Ingrid Schulerud på vei inn til Gallamiddag på slottet i 2010.  (Foto: Scanpix)
PRIORITERER SKAVLAN: Statsminister Jens Stoltenberg dropper torsdagens årlige slottsmiddag til fordel for å være gjest på Skavlan. Her med kona Ingrid Schulerud på vei inn til Gallamiddag på slottet i 2010. (Foto: Scanpix)

Statsministeren prioriterer Skavlan foran kongen

Jens Stoltenberg (Ap) takket nei til kong Haralds årlige slottsmiddag for å kunne delta på opptaket til Skavlans talkshow torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld holder kong Harald og dronning Sonja middag på Slottet for stortingsrepresentantene og regjeringen, en årlig begivenhet hvor statsministeren normalt er til stede. Men ikke i år.

Takke svenskene

I år sitter nemlig Jens Stoltenberg i Skavlans TV-studio i Stockholm for opptak til fredagens talkshow, skriver Dagens Næringsliv. Grunnen til prioriteringen er ifølge avisen at Stoltenberg ønsker å takke det svenske folk etter 22. juli.

– Det er denne anledningen han i høst har til å være i Sverige og takke det svenske folk, som tidligere og mer enn andre stilte opp etter 22/7. Det skjedde på mange nivåer, fra det offisielle Sverige og folk flest. Det er viktig å få sagt et ordentlig takk, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen.

Les flere artikler om norsk politikk på politisk.no

Statsministerens prioriteringer kritiseres av Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland.

«Spesielt»

– Det er spesielt av Stoltenberg å prioritere et underholdningsprogram fremfor den ene gangen i året hvor Kongen inviterer Stortinget og Regjeringen til en tradisjonsrik og viktig markering, sier stortingsrepresentanten.

Hun var invitert til å diskutere likestilling i kveld på Debatten i NRK, men takket nei fordi hun ifølge avisen «setter pris på kongens invitasjon».

Får årets lederskapspris

Under Stockholmsbesøket skal Stoltenberg også motta Tällberg Foundations lederskapspris.

Han er tildelt prisen for or at han gjennom sin karriere konsekvent og fremgangsrikt har realisert ideer og handlingsplaner for sosial likestilling, internasjonal solidaritet og økologisk ansvar, skriver juryen i en pressemelding.

Prisen på 500.000 svenske kroner skal deles ut under en egen seremoni i Eric Ericsonhallen torsdag.

– Med personlig integritet og dyp humanisme sto han fast ved sine verdier under den traumatiske tiden etter attentatet i Oslo og på Utøya i juli 2011. Stoltenberg er ikke bare et forbilde for alle nordmenn, men også for alle som forsvarer demokrati og demokratiske verdier, sier Bo Ekman, styreformann i Tällberg Foundation i pressemeldingen.

TV 2 / NTB