¿ MÅ SATSE PÅ NORSK MAT: Bønder samlet seg tirsdag foran Stortinget med krav om at det skal satses på norsk mat. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
¿ MÅ SATSE PÅ NORSK MAT: Bønder samlet seg tirsdag foran Stortinget med krav om at det skal satses på norsk mat. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Hver tiende bonde skades årlig

Bondeyrket er risikabelt. Nesten en av ti bønder har vært utsatt for uhell med personskade i løpet av det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2699 bønder i Sør- og Nord-Trøndelag har deltatt i undersøkelsen «Skadefri bonde». 249 av dem oppga å ha vært utsatt for uhell med personskade i driften i løpet av det siste året, skriver Nationen.

I tillegg oppga 2,9 prosent at andre personer på gården hadde vært utsatt for skade.

Skadet under storfeflytting

Tallene kommer fram i en rapport fra arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs hospital. De fleste ulykkene blir ikke rapportert. Storfe som skal flyttes, er risikosport nummer én.

– Vi har fått bekreftet mistanken om underrapportering. Det er langt flere skader i landbruket enn det som kommer fram i statistikken, sier prosjektleder og overlege Oddfrid Aas ved arbeidsmedisinsk avdeling, St. Olavs hospital.

Mørketall

Arbeidstilsynet registrerte bare fem skader per 1000 sysselsatte i jordbruk, skogbruk og havbruk i 2008. St. Olavs' rapport avdekker at det kan være så mange som 112 skader per 1000 sysselsatte i løpet av ett år i Trøndelag.

– Vi var forberedt på at skadetallene kunne bli høye. Men det var overraskende at de ble så mye høyere i landbruket enn i andre næringer, sier Aas. (©NTB)