Angela Merkel (Foto: Michael Sohn/Ap)
Angela Merkel (Foto: Michael Sohn/Ap)

EU enig om bankplan

EU-lederne er enige om en plan for rekapitalisering av bankene slik at de står bedre rustet mot gjeldskrisa i Europa, sier en tjenestemann til AFP. Spania må og gjøre drastiske grep, krever EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Imidlertid er detaljene i planen fortsatt uklare. Ifølge Storbritannias statsminister David Cameron vil planen bare bli realisert når lederne i eurosonen blir enige om en «full pakke» for å beskytte euroen.

Samtidig kommer det meldinger om at bankene i EU må styrke seg.

LES OGSÅ: Finansflykter fra EU til Norge

Europeiske banker må styrke kapitalen sin med ni prosent, da de har en betydelig eksponering mot land med svært ustabil økonomi, sa Polens finansminister Jan Vincent-Rostowski, ifølge nyhetsbyrået AP.

Opphetet stemmning

Dette må på plass innen juni 2012.

LES OGSÅ: EU ber Hellas senke minstelønnen

Sky News melder at stemningen i forhandlingene er svært opphetet.

EU er og enige øke sitt redningsfond fra 440 milliarder euro kraftig, men de skyver foran seg detaljene, og er enige om at detaljene ikke skal meislet ut før i november, melder Reuters.

Reuters sier at EU-lederne skal velge mellom to måter å styrke fondet på. Blant annet skal Det internasjonale pengefondet innvolvers i prosessen.

Uttalelsen fra møtet gjør det og klart at Spania må ta flere grep for å få kontroll på budsjettene sine og minske underskuddene.

I Italia ble de sent onsdag kveld enige om å heve pensjonsalderen fra 65 til 67 år.

Men det skal ikke skje før i 2026.

De er og blitt enige om at det skal bli lettere å sparke ansatte i bedrifter i landet.

Børsene stiger i USA

Samtidig med at disse nyhetene fra EU-toppmøtet kom, begynte børsene i USA å stige, melder Reuters.

– Markedet tar til seg alle betydningsfulle meldinger fra dagens møte i Brussel, sier Joseph Tanious, markedsstrategiker hos J.P. Morgan i New York.

– Samtidig betyr nyhetene fra møtet lite om det er mye gjemt vekk i detaljene. Vil vi få noen klarhet rundt bankkapitaliseringen? Vil vi få klarhet rundt økningen av EUs redningsfond og Hellas? Vi må se på detaljene i alle nyhetene som blir sluppet fra møtet, sier han.

Både Nasdaq og Dow Jones er på vei opp, onsdag kveld.

(TV 2/NTB)