Anders Behring Breivik og World of Warcraft (Foto: ABC Nyheter/WOW montasje: TV 2)
Anders Behring Breivik og World of Warcraft (Foto: ABC Nyheter/WOW montasje: TV 2)

Politiet mener Breivik kan ha vært i en «fantasiverden»

De siste årene har Anders Behring Breivik brukt svært mye tid på voldelige dataspill. Politiet har en teori om at han kan ha vært i en «fantasiverden».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Behring Breivik brukte svært mye tid på blant annet spillet «World of Warcraft» før terrorangrepene.

Dataspill som dekkhistorie

Det er kjent for å være så avhengighetsskapende at noen av spillerne slutter å fungere i hverdagen. I tillegg er spillet svært voldelig.

– At han er kjent med dataspill og at han har brukt mye tid på dataspill, er det ingen tvil om, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til TV 2.

I manifestet han sendte ut terrordagen skriver Breivik at spillet kan brukes som en dekkhistorie når man planlegger terror – fordi ingen da vil stille spørsmål ved hvorfor man isolerer seg.

Han skriver videre at utenlandsreiser kan gjøres under dekke av at man skal møte noen man har truffet i spillet.

FANTASIVERDEN:  Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt tror Breivik kan ha vært i en slags fantasiverden under massakren. (Foto: TV 2)
FANTASIVERDEN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt tror Breivik kan ha vært i en slags fantasiverden under massakren. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Terrorrettssaken kan bli sendt på nettet

Fantasi og virkelighet

Nå åpner også politiet for at Anders Behring Breivik kan ha vært i en fantasiverden under terroranslagene.

– Når man ser på aksjonen, for å kalle det det, på Utøya, så har den likhetstrekk med mange dataspill. Vi holder mulighetene åpne for at det kan ha vært en glidende overgang mellom fantasi og virkelighet, det gjør vi. Ut ifra den likheten, og det omfanget han har brukt av tid til å spille det spillet, sier Kraby.

Generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, beskrev hvordan Anders Behring gikk rundt og skjøt sine ofre i TV 2-dokumentaren «Fire fortellinger fra Utøya».

– Jeg husker han lo høyt og rått for hvert skudd. Når vi hørte at han traff og folk gikk i bakken, så lo han og ropte «yes!, hurra!, blink!».

Se nyhetsreportasje øverst.

LES OGSÅ: Politimenn fikk ikke ordre om å dra til Utøya

En fantasikonstruksjon

Et tema Breivik ikke vil snakke om i avhør, er hans opplysninger fra manifestet om at det skal finnes to andre terrorceller.

Politiet mener også dette kan være en fantasikonstruksjon.

– Det kan ikke utelukkes ut ifra teorien om mulig fantasi, bekrefter Kraby.

Han vil ikke kommentere om hvorvidt Breivik kan ha vært eller er mentalt forstyrret.

– Det er de sakkyndige som skal vurdere det, så vi skal være veldig forsiktige med å trekke noen konklusjoner om hans mentale tilstand. Vi registrerer at vi har hatt ham i avhør i rundt 100 timer, og at han forklarer seg helt greit, er samarbeidsvillig, detaljert og rolig, sier han.

– Klart skille

Breivik mener selv at han ikke var i en fantasiverden under massakren på Utøya. Det sier hans forsvarer Geir Lippestad.

FORSVARER BREIVIK: Geir Lippestad. (Foto: Gisle Bjorå)
FORSVARER BREIVIK: Geir Lippestad. (Foto: Gisle Bjorå)

– Det han forklarer, er at han ikke var det. Altså at han kan skille veldig klart mellom dataspill og det han utførte på Utøya, sier advokaten.

– På den annen side, han bruker ord og uttrykk som man kjenner igjen fra dataspillene, sier Lippestad.

Den terrorsiktede var også aktiv på flere diskusjonsforum på nettet.

Både forsvarerne og politiet bruker mye tid på å undersøke om det kan være noen sammenheng mellom hans databruk og terroraksjonene.

Vil ikke ha Breivik i retten

Politiet sier onsdag at de ønsker at terrorsiktede Anders Behring Breivik på fremtidige fengslingsmøter forklarer seg via videolink. Men forsvarerne hans vil jobbe for at han får møte opp personlig, melder NTB.

Nye regler fra 1. september gir domstolen anledning å nekte en siktet møterett under fengslingsmøter. Tidligere måtte den siktede bli spurt og gi sitt samtykke til å la seg avhøre i fengselet, men nå kan ikke den siktede lenger motsette seg slike ønsker. I stedet må vedkommende bli i fengselet og være med på rettsmøtet via videolink til rettssalen hvor alle andre deltar.

Forsvarerne er skeptisk

– Vi er veldig skeptiske til at han forklarer seg via videolink. Dette har med klientens rettssikkerhet å gjøre. Det er noe helt annet å forklare seg foran et kamera i cellen enn foran dommeren i rettssalen, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

– Det har vært et betydelig sikkerhetsopplegg og mye logistikk knyttet til det å transportere Breivik til og fra tinghuset, så bruk av videolink vil være svært praktisk for oss, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB sist helg.