Året er 1967 og en glad ettåring, Vår Staude, har akkurat tatt sine første skritt.  (Foto: Privat)
Året er 1967 og en glad ettåring, Vår Staude, har akkurat tatt sine første skritt. (Foto: Privat)

Se videoen fra 1967:
Her tar TV 2-programlederen Vår Staude sine første skritt

Ved å digitalisere gamle originaler kan du gi videokassetter, lysbilder og filmruller evig liv.

– Det er veldig stas å se disse bildene. Spesielt koselig er det å se på bildene av faren min som døde i fjor, sier Vår Staude.

Bildene fra 1967 er filmet på 8 mm og viser en stolt ettåring som tar sine første skritt. Ettåringen er God morgen Norges egne Vår Staude, som har fått konvertert det ubendige 8 mm-formatet til DVD.

Les også: Huset til Vår Staude lekker som en sil

Se Vår Staude ta sine første skritt i videoen over! Selv husker ikke Vår stort av hendelsen, men regner med at hele Staude-gjengen tok bølgen...

Storesøster får ting gjort

– Jeg er egentlig ikke veldig flink til å systematisere og ta vare på gamle minner som dette, men har en storesøster som er en racer! Det er hun som får ting som dette gjort, og distribuerer DVD-er og minnepinner til hele familien. Hun legger på musikk og kommentarer og gjør det veldig lett for oss andre å ta vare på minnene, forteller Vår.

Digitalisering gir «evig liv»

Mange har bilder fra den glade barndom liggende i skuffer og på loft. Bilder, filmer og gamle dias ligger og støver ned fordi man ikke lenger har det rette utstyr å spille bildene av på. Ved å digitalisere gamle originaler kan du gi videokassetter, lysbilder og filmruller evig liv.

Prisen på «evig liv» er heller ikke avskrekkende. Flere bedrifter spesialiserer seg på nettopp dette. Å overføre VHS til DVD koster fra 135 kroner per time, mens 8 mm smalfilm er dyrere. Her kan du regne med å betale rundt 1500 kroner fra første time.

- Vi kan digitalisere nesten alle formater, også lydruller, sier Tore Volden fra Videoverkstedet i Oslo.

Les også: Du når bunnen når du er 43,9 år

En fire år gammel Vår med løveklipp og arvet jakke er på ferie i Holland. Se bildene her:

562098

Les også: Vår Staudes familie byttet feriebolig hver sommer

– Jeg husker veldig godt denne sommeren, kommenterer Vår Staude om videosnutten over.

– Familien vi byttet hus med hadde masse leker og utstyr som vi kunne låne. Gummibåt, stylter, miniatyrleker og rare tresko. Vi var skikkelig turister og dro rundt og så på tulipaner, vindmøller og «hollandske» tigre.

Fra skoeske til DVD

Vår Staude har nå ambisjoner om å plukke fram flere gamle filmer fra skoeskene og få dem over på en DVD eller digital harddisk. Også hennes samboer, Knut Holmann, har fått seg et spark bak.

– Han har fått alle de olympiske bragdene sine konvertert og over på en egen harddisk nå. Så nå er i hvert fall han sikret oppmerksomhet på gamlehjemmet når den tid kommer, når han fyrer opp PC-en og mimrer over en svunnen tid, sier Vår.

Søt mamma

Vår Staudes egne barn er også veldig opptatt av de gamle filmene av sin mor.

– De kan ikke begripe at den gamle moren deres har vært så liten og søt, ler hun.

Se bilder fra Staudes familieferie i Jotunheimen sommeren 1967:

562095

Les også:

Slik tar du et perfekt bilde med bruk av blitz, folie og matpapir

Slik blir du en super fotograf