terror-fengslingsmøte - Forsvarerne vil be om at Breivik får møte i retten

Politiet vil at terrorsiktede Anders Behring Breivik på fremtidige fengslingsmøter forklarer seg via videolink. Men forsvarerne hans vil jobbe for at han får møte opp personlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye regler fra 1. september gir domstolen anledning å nekte en siktet møterett under fengslingsmøter. Tidligere måtte den siktede bli spurt og gi sitt samtykke til å la seg avhøre i fengselet, men nå kan ikke den siktede lenger motsette seg slike ønsker. I stedet må vedkommende bli i fengselet og være med på rettsmøtet via videolink til rettssalen hvor alle andre deltar.

– Vi er veldig skeptiske til at han forklarer seg via videolink. Dette har med klientens rettssikkerhet å gjøre. Det er noe helt annet å forklare seg foran et kamera i cellen enn foran dommeren i rettssalen, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

– Det har vært et betydelig sikkerhetsopplegg og mye logistikk knyttet til det å transportere Breivik til og fra tinghuset, så bruk av videolink vil være svært praktisk for oss, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB sist helg. (©NTB)