tovelill1 (Foto: Bjørn Sørheim)
tovelill1 (Foto: Bjørn Sørheim)

– Naturlig at kvinnen er hjemme med barna

Tove Lill Løyte ut mot amme-forslag: – Blir oppgitt.

I Dagbladet lørdag gikk barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken ut og advarte mot at helsemyndighetenes ammeråd kan oppleves som uheldig ammepress.

Les også: Audun Lysbakken: Sprengjobbet for at datteren skulle si «pappa» først

Tar opp temaet i bok

Uttalelsene kom i forbindelse med at han tar opp temaet i sin kommende bok.

– Selv om vi skal ha tydelige råd om at amming er bra, må det også være tydelig at i et land der hygienen er god og vannet er rent, kan rådene veies opp mot andre viktige hensyn. Som likestilling, mulighet til å komme tidlig hjem, mors mulighet til å komme raskt tilbake i jobb, og stressnivået i familien, sa Lysbakken til avisen.

Voldsomme reaksjoner

Det har skapt voldsomme reaksjoner fra flere hold. Nå går også FrP-politiker og glamourmodell Tove Lill Løyte ut med kritikk av Lysbakken.

– Jeg blir virkelig så overgitt over forslagene fra Audun Lysbakken og SV at jeg holder å sprekke, skriver tobarnsmoren i sin egen blogg.

Til «God kveld Norge» utdyper småbarnsmoren reaksjonene på forslaget til Lysbakken.

– De blander likestilling inn i permisjonen. Det er kvinner som er gravide og føder barnet, det er naturlig at det er kvinnen som går mest hjemme med barnet, sier Løyte.

Hun har også tidligere kastet en brannfakkel i likestillingsdebatten, da hun skrev et blogginnlegg hvor hun fastholdt at hun mener kvinnen bør ta seg av husarbeidet.

«Jeg synes det er kvinnens rolle å ta seg av hjemmet og barna, lage mat og bake, og passe å mannen sin. Middagen skal selvfølgelig være klar på bordet når mannen kommer hjem fra jobb. Selvfølgelig må kvinnen tilfredstille mannen seksuelt, og ha sex når han vil det.», skrev politikeren i bloggen sin.

– Barnet blir taperen

Løyte mener resultatet blir at barnet blir taperen med forslaget til Lysbakken.

– Resultatet her blir at permisjonen får vi ikke brukt og vår lille Victoria må tidligere ut i barnehage eller dagmamma, skriver modellen om sin datter, som hun fikk sammen med samboer Christian Bjelland i fjor.

– Vi merker det veldig godt. Min samboer kan ikke ta ut permisjonen på grunn av ny jobb, og da mister vi den. Jeg synes det er veldig dumt, alle familier har forskjellige behov, hvorfor skal man da ha tvangsdeling, spør modellen oppgitt.

Selv jobber småbarnsmoren nå med en bok for å hjelpe kvinner å komme i form igjen etter fødselen.