(Illustrasjonsfoto) (Foto: Scanpix)
(Illustrasjonsfoto) (Foto: Scanpix)

– Deprimerte har ti prosent mindre hjerne

Hippocampus i depresjonsrammede hjerner krymper, men ny forskning viser at hjernen kan reparere seg selv ved behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Poul Videbech fra Center for psykiatrisk forskning ved Aarhus universitetssykehus har forsket på depresjon og kommet fram til at depresjonsrammede i gjennomsnitt har ti prosent mindre hjerne.

Å være deprimert kan også gi deg varige skader på hjernen viser forskningen, ifølge Forskning.no.

Hjernen krymper

Les også: Kanadiske forskere: – Hasj er en nytteplante.

Det er hippocampus, den delen av hjernen som regulerer stress og styrer hukommelse, som blir mindre hos deprimerte.

– Metastudien viser at en depresjon setter et markant avtrykk på hjernen. I gjennomsnitt blir hjerneområdet hippocampus ti prosent mindre. Endringen er i mange tilfeller varig, til tross for at depresjonen i seg selv er over, sier Videbech, som er spesiallege i psykiatri, til forskningsnettstedet.

Han har ved hjelp av hjerneskanning avslørt at det i deprimerte hjerner var stor aktivitet i hippocampus.

På bakgrunn av dette konkluderer han med at lidelsen også kan gi konsentrasjonsproblemer og problemer med hukommelsen, i tillegg til å gjøre deg trist og nedtrykt.

Helbrede seg selv

Les også: Vil finne verdens første ME-test.

En depresjon kan altså ha alvorlige konsekvenser for pasienten, men Videbech understreker at det er håp, fordi hjernen i mange tilfeller kan helbrede seg selv.

På forskningssenteret ser det nemlig ut som om behandling kan redusere innskrumpningen.

Behandling med antidepressive medisiner og elektrosjokk ser ut til å kunne sette gang i produksjonen av nye nerveceller. På denne måten blir de innskrumpede områdene bygget opp igjen.

– En mulig forklaring er at medikamentene satte fart i dannelsen av nye nerveceller. Andre former for behandling, som for eksempel elektrostimulering (ECT) og psykoterapi ser ut til å virke på samme måte, sier Videbech.

Les også: – Alternativ behandling har ikke dokumentert effekt på kreft.