STORE MØRKETALL: Voldtektsmottaket i Oslo mottar opp mot 70 kvinner årlig som sier de har blitt utsatt for overfallsvoldtekt.  (Foto: TV 2)
STORE MØRKETALL: Voldtektsmottaket i Oslo mottar opp mot 70 kvinner årlig som sier de har blitt utsatt for overfallsvoldtekt. (Foto: TV 2)

– Kun 10–15 prosent av voldtektsofre oppsøker mottak

Seksjonsoverlege mener mørketallene for overfallsvoldtekter er mye høyere enn tallene politiet opererer med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Voldtektsmottaket i Oslo mottar opp mot 70 kvinner årlig som sier de har blitt utsatt for overfallsvoldtekt.

Høyere tall

Seksjonsoverlege ved voldtektsmottaket, Henriette Myhre Waitz, mener antallet overfallsvoldtekter er mye høyere enn det politiet opererer med. Ifølge politiet har 48 kvinner blitt utsatt for voldtekt i år, bare det er en dobling fra i fjor.

– Vi tar kanskje imot 60–70 personer i året som sier de har blitt utsatt for overfallsvoldtekt, så vi ligger fremdeles en del høyere enn politiet, sier Waitz.

Les også: Storberget kritiseres etter voldtektsbølge

Tallet er høyere enn noensinne. Likevel mener seksjonsoverlegen det fremdeles er vanskelig å si om det er en reell økning.

– Fremdeles er det kanskje bare 10–15 prosent som tar kontakt med overgrepsmottak, derfor er det vanskelig å si om det er en reel økning eller ikke. Vi tar selvfølgelig disse tallene på alvor, og er veldig opptatt av å sikre spor, å gjør alt vi kan for at sakene kan bli oppklart, sier seksjonsoverlegen.

Les også: Kan være serieovergripere blant voldtektsmenn

Lukket asylmottak

Justisminister Knut Storberget mener det er et felles ansvar å gjøre Oslo trygg.

Siv Jensen krever likevel mer handling i voldtektssakene, og mener det er viktig med tiltak mot ikke-vestlige voldtektsmenn.

– Det aller viktigste er et lukket asylmottak, for hvis man ikke har lovlig opphold i Norge, har man heller ikke noe ute på fri ferdsel å gjøre, sier Jensen.

Hun mener også det er viktig med informasjon til utlendingene.

– Det er viktig å lære om likestilling i Norge, og at kvinner i Norge er frie individer. Her er det vanlig for kvinner å kle seg annerledes, bevege seg annerledes, vi er frie individer og det skal man respektere hvis man skal være i Norge, sier Jensen.

Se intervjuet med Siv Jensen under.

561992