afgh-eu-nærvær - EU varsler langvarig nærvær i Afghanistan

EU vil trolig opprettholde sitt nærvær i Afghanistan også etter at afghanske myndigheter overtar hele ansvaret for den indre sikkerheten i landet. Overtakelsen skal etter planen skje i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EUs spesialutsending til Afghanistan Vygaudas Usackas, sa tirsdag at EU-landene regner med å forbli i landet også etter dette. Europeerne vil da konsentrere seg om økonomisk bistand og annen hjelp til utvikling, framholdt han overfor mediefolk i Brussel.

– Det er svært viktig å forsikre det afghanske folket om at EU og verdenssamfunnet for øvrig vil opprettholde sitt nærvær ut over 2014. Nærværet vil bli videreført på det politiske plan, på utviklingssiden og innen trening og opplæring, sa Usackas.

Tysklands forsvarsminister Thomas de Maizière sa tirsdag at tyske soldater sannsynligvis blir stående i Afghanistan også etter 2014. Han advarte mot det han kalte krav om en forhastet tilbaketrekking av soldatene.

Forsvarsministeren understreket på en sikkerhetspolitisk konferanse i Berlin at styrken heller ikke må reduseres «av rene symbolhensyn». Tyskland har i dag utplassert rundt 5.000 soldater i Afghanistan. (©NTB)