johan robertsen
johan robertsen

Oslo-OL koster trolig mer enn 20 milliarder

I nord raser man mot et Oslo-OL. Bjørge Stensbøl tror det vil koste mer enn 20 milliarder å arrangere lekene i hovedstaden.

Vinteridrettsforbundene gå inn for å søke om OL i Oslo i 2022. Det faller langt ifra i god smak hos alle.

– Tromsø idrettskrets, Finnmark idrettskrets og Nordland idrettskrets har sagt at vi ikke kommer til å støtte et OL i Oslo. Vi kommer til å støtte et OL i Norge, men ikke i Oslo, sier Johan Robertsen, som er styremedlem i Troms idrettskrets tv2.no.

Les også: Tromsø-leder langer ut mot Oslo 2022-planer

Tror det vil koste mer enn 20 milliarder
Det er imidlertid langt igjen til det kan leveres en formell søknad til IOC. Og det er ikke bare manglende støtte nordfra som kan skape problemer. Det er også spørsmål rundt kostandene.

– Forrige gang valgte idretten selv Tromsø som norsk kandidatby, men da stoppet idretten selvsøknadsprosessen for tre år siden på grunn av kostnadene. Denne gang ser det ut til at deler av idretten vil velge Oslo som kandidatby, men jeg tviler vel på om Oslo vil klare å komme under 20 milliarder i kostnader i en 2022-søknad, sier Bjørge Stensbøl, som var daglig leder for Tromsø-OL 2018.

Norges idrettsforbund valgte 6. oktober 2008 å trekke den OL-søknaden. Bakgrunnen var at Det Norske Veritas sin kvalitetssikring av OL-søknaden viste at kostnadene ved et OL i Tromsø ville ligge på vel 19 milliarder kroner netto.

Bjørge Stensbøl (Foto: TV 2/)
Bjørge Stensbøl (Foto: TV 2/)

Han mener idretten har mye å lære av det som gikk galt med Tromsøs søknad.

– Idrettsstyret må denne gang legge opp prosessen helt annerledes og langt mer ryddig enn det forrige idrettsstyret gjorde. Da ble det en bitter bykamp mellom kandidatene. En eventuell ny prosess etter et ekstraordinært idrettsting, må involvere regjering og storting på en slik måte at de i innledende stadier reelt aksepterer å gå inn på de betingelser som vil ligge til grunn for en ny søknad. Ikke minst gjelder dette hvor stor andel av tippemidlene som skal brukes til anleggsutbyggingen, mener han.

Må bruke spillemidler
Kulturminister Anniken Huitfeldt ønsker ikke å si hvor mye penger staten er villig til å bruke på et eventuelt vinter-OL i Oslo i 2022. Men hun presiserer at Idrettsforbundet definitivt må belage seg på å bruke egne tippemidler for at staten skal være med på festen.

– De må jo påregne at det brukes en del spillemidler til anlegg ved et eventuelt OL. Derfor er det et prioriteringsspørsmål fra idrettens side. Tidligere har det vært en del diskusjon mellom forskjellige byer, og jeg forventer at hele Idretts-Norge stiller seg bak dersom de bestemmer seg for å søke om OL, sier Huitfeldt.