usa-nkorea-atom-F - Positiv tone etter atomsamtaler med Nord-Korea

Atomsamtalene mellom USA og Nord-Korea er inne i en positiv fase. Partenes synspunkter nærmer seg hverandre, sier den amerikanske sjefforhandleren Stephen Bosworth.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlerne vil gjøre alt de kan for at ting ikke skal skjære seg nok en gang, sa Bosworth i Genève tirsdag. De to delegasjonene hadde da avsluttet en ny dag med drøfting av det omstridte nordkoreanske atomprogrammet.

– Vi har hatt svært positive og stort sett konstruktive samtaler med delegasjonen fra Nord-Korea. Vi har greid å redusere avstanden oss imellom på flere punkter, og kartlagt uenigheten på andre punkter, fortalte Bosworth.

– Jeg er overbevist om at med fortsatt innsats fra begge sider, kan vi legge grunnlaget for formelle samtaler om å gjenoppta av sekslandsprosessen, tilføyde han. Sekslandssamtalene mellom USA, Nord-Korea, Sør-Korea, Kina, Japan og Russland har lenge ligget nede.

Nord-Korea gjennomførte sin første kjernefysiske prøvesprengning i oktober 2006 og den andre. i mai 2009. Testene ble foretatt selv om regjeringen i Pyongyang i 2005 hadde forpliktet seg til å avstå fra denne typen virksomhet. (©NTB)