Aksel Lund Svindal (Foto: LEONHARD FOEGER/Reuters)
Aksel Lund Svindal (Foto: LEONHARD FOEGER/Reuters)

Alpinistene aksjonerte før verdenscupstarten

Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og resten av verdenseliten i alpint tok i går ordet foran de høyeste herrer i FIS og krevde at regelendringen om smalere ski må fjernes.

Sölden (TV 2 Sporten): Det er uro i alpintsirkuset allerede før årets sesong har startet. På et møte i går ettermiddag tok toppalpinistene blant annet Aksel Lund Svindal, Didier Cuche, Anja Pärsson og Kjetil Jansrud til ordet og krever at FIS ser på vedtaket om smalere ski fra neste sesong på nytt.

- Enkelt og greit setter det sporten vår 20 år tilbake i tid, forklarer Kjetil Jansrud.

Saken det strides om er blant annet at FIS gjennom en studie mener å ha bevis på at smalere ski vil føre til mindre fart og dermed mindre skader. Foran årets sesong vedtok derfor styret en regelendring som betyr at carvingskiene forsvinner.

- Skiene blir mye smalere, spesielt i fronten, forklarer Aksel Lund Svindal.

LES: Her straffer Lund Svindal alpingutta

- To sekunder tregere
Norges alpintess har selv testet de ”nye” skiene. Resultatet var merkverdig.

- For meg gikk det to sekunder tregere enn med carvingskiene. Det er jo forskjellen på nummer 1 og 50 i storslalåm, så det sier seg selv at det er en stor forskjell. Et annet aspekt er at det er fryktelig dyrt for skifabrikkantene å bygge opp en ny skistall, forklarer han.

- Mindre skader
Renndirektør i FIS Günter Hujara forstår argumentene, men står på sitt.

- Dette er et steg i riktig retning. Forskningen viser at det blir mindre skader, forklarer han til TV 2 Sporten.

Aksel Lund Svindal mener derimot at det finnes hull i forskningen.

- Et annet forslag for å senke farten er jo rett og slett å sette løyper slik at mer av bakken blir brukt i bredden. Materialet som er kommet frem i forskningen synes jeg ikke er så vannetett at de kan skjære gjennom og si at sånn må det være.