OVERTAR AALBORG: Herrelandslagets trener Robert Hedin (t.v.) i samtaler med håndballpresident  Karl Arne Johannessen. Nå blir Hedin ny hovedtrener i Aalborg. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
OVERTAR AALBORG: Herrelandslagets trener Robert Hedin (t.v.) i samtaler med håndballpresident Karl Arne Johannessen. Nå blir Hedin ny hovedtrener i Aalborg. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

Håndballpresidenten avfeier Hedin-kritikk

– Har ikke hørt noe om manglende kontakt med klubbene, sier Karl Arne Johannessen.

Norges håndballpresident slår tilbake mot kritikken fra klubbtrenerne om at Norges landslagssjef i håndball skal trene Aalborg.

Flere av trenerne i Postenligaen har uttalt at trenerjobben i den danske storklubben er dårlig for norsk håndball. Det er ikke håndballpresidenten enig i.

– Vi ser dette i et langsiktig perspektiv. Robert har vært landslagstrener i over to år, og skal være det i flere år fremover. Da tror vi ikke fem måneder av en seks til åtte års periode kan ha avgjørende negativ betydning, sier Karl-Arne Johannessen.

LES OGSÅ:Trenerne hardt ut mot Hedins Aalborg-avtale

– Vi ser dette i et langsiktig perspektiv. Robert har vært landslagstrener i over to år og skal være det i flere år fremover. Da tror vi ikke fem måneder av en periode på seks-åtte år kan ha avgjørende negativ betydning, sier presidenten, før han fortsetter:

– Prinsippielt skal ikke landslagssjefen trene et norsk topplag. Det prinsippet vedtok vi på bakgrunn av at det blir feil for de andre norske klubbene. Det har også vært et grunnleggende prinsipp at treneren skal være i heltidsstilling. Men dette er snakk om kun fem måneder, og har flest positive sider.

– Dårlig kommunikasjon
Flere klubbtrenere har tidligere vært negative til Hedins kommunikasjon med dem i hans tid som landslagssjef. De tror ikke Hedins danske vikariat vil bedre dette.

– Vi har reagert på at kommunikasjonen har vært dårlig til nå. Så vidt jeg vet fikk han økt stillingen for å drive med klubbmøter og bedre kommunikasjonen med klubbene. Nå skal han være i Danmark, og være klubbtrener der, og får enda mer å gjøre. Det sier seg selv at det ikke vil bli bedre da, mente Jan Ivar Lorentzen i Follo.

– Jeg er inne i min tredje sesong som hovedtrener i Follo. På de tre årene har ikke Robert Hedin tatt kontakt med meg én gang. Jeg har i denne perioden hatt Magnus Jøndal med på A-landslaget og hatt to-tre inne på rekruttlandslag, fortsetter han.

LES OGSÅ: Robert Hedin på trenerbenken for Aalborg på lørdag

– Jeg skal være ærlig å si at jeg ennå ikke har snakket med Robert Hedin, sa Drammen-trener Geir Oustorp.

Vi har reagert på at kommunikasjonen har vært dårlig til nå.

Drammen-treneren har noen år bak seg som trener for Byåsens jenter, og merker enorm forskjell på kommunikasjonen med landslagsledelsen fra dame- til herresiden.

– Det er veldig lett å sammenligne med damesiden. Der var det kontakt regelmessig. Det er ikke sånn her. Det er ikke jeg som klubbtrener som skal oppsøke ham. Det er jobben hans å få oversikt og følge med på hva som skjer i klubbene, sa Oustorp.

Skal avklare med Hedin
Dette er ukjent for Johannessen.

– Det har jeg ikke hørt om, det skal jeg nok avklare med ham. Hedin har besøkt flere klubber enn andre landslagssjefer har gjort tidligere. Vi har fått rapporter som forteller om konkrete klubbesøk, men jeg har ikke til enhver tid oversikt over hvilke klubber det er snakk om, sier håndballpresidenten.

– Jeg kjenner ikke til i detalj hvem han har besøkt og ikke. Hvis han ikke har hatt kontakt med klubbene, så er det i hvert fall ikke en eksisterende kontakt som forsvinner, for å si det litt ironisk. Men her må vi være ydmyke. Med signalet om at noen klubber savner ham, skal vi selvsagt følge opp og avklare hvilke planer han har for å involvere alle. Det tar vi faktisk for gitt, sier Johannessen.

LES OGSÅ:Håvard Tvedten om Hedin: – Fantastiske nyheter

Presidenten understreker at klubbtrenernes frykt for at landslagssjef Hedin skal bli enda mindre involvert i de norske klubbene tror Johannessen er unødig.

– Det går an å se det motsatt: Det er positivt at han får være mer i aktivitet på parketten og at han får tett kontakt med de som kan bli sentrale spillere i mesterskapet i januar (Kristian Kjelling, Håvard Tvedten og Ole Erevik spiller i Aalborg journ. anm.). Det er en av tingene vi ser på som positivt, for all aktivitet med landslag og rekruttlandslag forblir uendret, sier håndballpresidenten.

Robert har besøkt flere klubber enn andre landslagssjefer har gjort tidligere.

– Robert har besøkt flere klubber enn andre landslagssjefer har gjort tidligere. Han er også den herretreneren som tydeligst har satt fokus på rekrutteringen til landslaget, og dette arbeidet har nettopp fokus i de enkelte klubbene. Det er bare ved å øke innsatsen i forhold til klubbnivået at vi vil utvikle oss positivt på sikt. Det er Robert også klar over, og det skal vi alle følge opp.

– Prioriterer landslaget
Johannessen poengterer at det norske landslaget vil være Hedins første prioritet.

– Det ligger i vår avtale at vi når som helst kan kalle han til Oslo for å tjene norsk landslagshåndball om engasjementet går på akkord med det. Vi har siste ordet. Men slik han har skissert timeplanen har han ikke endret noe for landslaget og rekruttlandslaget, så vi ser ikke noen konkrete situasjoner der dette blir aktuelt foreløpig.

Håndballpresidenten understreker at det finnes flere trenere i utlandet som sjonglerer jobben som landslagssjef og klubbtrener.

LES OGSÅ: Hedin blir Aalborg-trener

– Vi har sett at det finnes flere utenlandske trenere som har hatt suksess med dette, blant andre Gudmundur Gudmundsson på Island. Hvis han ikke hadde hatt denne dobbeltrollen hadde han nok savnet den regelmessige innsatsen på parketten som han får i klubben. Men om deet er bra for ham, er det ikke sikkert det er bra for andre. Dette må tilpasses hver enkelt herretrener og situasjonen håndballen er i, sier Johannessen.

– Hvis vi er heldig og lykkes i EM skal vi også spille OL-kvalifisering i april – hvis ikke skal vi ikke spille kvalik før juni neste år. Det betyr at Robert får null aktivitet som lagleder på parketten mellom januar og juni. Det har vi oppfattet at han selv savner, og denne løsningen gir ham en viss mulighet til det, sier håndballpresidenten.