Hillsborough (Foto: David Giles/Pa Photos)
Hillsborough (Foto: David Giles/Pa Photos)

Hillsborough-overlevende sliter fortsatt

22 år etter Hillsborough-katastrofen sliter fortsatt overlevende etter Hillsborough med blant annet skyldfølelse. Men nå lover i hvert fall Parlamentet innsyn i alle offentlige dokumenter.

Til tross for at det 22 år siden Hillsborough-katastrofen inntraff, sliter fortsatt mange av de overlevende fra Hillsborough. Mange av de orker fortsatt ikke å gå på kamp.

Men rett ved Anfield finnes en liten butikk hvor Hillsborough Justice Campaign holder til. Der kan alle komme innom og støtte kampanjen deres ved å kjøpe en t-skjorte, genser eller et klistremerke.

LES OGSÅ: Alex Ferguson til United-fansen: – Slutt å syng om Hillsborough
LES OGSÅ: Souness: – The Sun-intervjuet var min største tabbe
LES OGSÅ: Hillsborough-dokumentene offentliggjøres

Samles for å prate
I tillegg fungerer lokalene som en samtalegruppe. Oppe i 2. etasje samles ofte overlevende og etterlatte etter katastrofen for å prate med noen likesinnede.

– Noen ganger er det best å prate med noen man ikke kjenner, mener Wendy Derbyshire, en av de aktive i kampanjen. Hun er blant de som sliter med skyldfølelsen.

– Jeg tenker ofte på de to guttene som døde fra min supporterklubb. Selv om jeg bare var 23 da, var de yngre enn meg. De var ikke engang ferdige på skolen, hadde ikke fått seg noen jobb, hadde ikke hatt en ordentlig kjæreste en gang. Så du føler deg skyldig, fordi du overlevde, men noen andre gjorde det ikke.

– Vi ønsker alt skal komme ut
I tillegg til å være et sted for terapi for de overlevende, er butikken et senter for kampanjen for å få offentliggjort alle papirene i forbindelse med saken.

Hillsborough (Foto: Sean Dempsey/Pa Photos)
Hillsborough (Foto: Sean Dempsey/Pa Photos)

Etter å ha samlet inn 140 000 underskrifter, fikk de det engelske parlamentet til å diskutere hvorvidt saken burde tas opp. Og selv om optimismen ikke var så stor, fikk Liverpool-fansen ønsket sitt oppfylt.

Alle papirer skal nå offentliggjøres, og de håper det gjør at fansen ikke lenger blir stemplet som de skyldige i saken.

– Det er mange som ikke skjønner at det som skjedde selve dagen, er bare deler av problemet. Det virker som det har vært en stor cover-up i etterkant, hvor fansen fikk skylda, selv om det er de som reddet folk. De prøver å få det til å se ut som politiet ikke hadde noe skyld, at porten ble sparket inn, selv om den ble åpnet av politiet selv. Vi ønsker at alt dette kan komme ut, så folk kan skjønne hva som skjedde, og hva som ble gjort bak kulissene for å få det til å se ut som det var fansens skyld, sier Wendy Derbyshire.