Kartet viser hvordan høytrykket ligger tirsdag 25. oktober.  (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)
Kartet viser hvordan høytrykket ligger tirsdag 25. oktober. (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

Knallvær helt til november

Nei, vi spøker ikke! Prognosene lover høytrykk og sol fra søndag.

Regn, sludd og kuling blir snart erstattet av strålende høstsol. Vi må bare gjennom denne forblåste uken først.

Les: Stormen beveger seg nordover

Høytrykk!

Tirsdag ligger det et høytrykk over Azorene. Det er på vei nordøstover, og i løpet av helgen legger det seg til ro sør for Baltikum.

– Høytrykket kommer til å fungere som en enorm mur, forklarer Storm-meteorolog Stig-Arild Fagerli.

Høytrykkene som normalt ville veltet inn over Vestlandskysten styres sørover, mens lavtrykkene lenger nord i Norskehavet blir liggende i ro og spinne.

– Søndag klarner det opp, lover Fagerli.

Varer og varer

Nå kommer det aller beste: Storm-meteorologene har sjekket og sjekket. Alle prognosene sier at høytrykket skal holde seg på plass ut oktober, minst!

Omtrent hele landet får finvær!

– Det kan snike seg litt regn inn mot kysten av Troms, sier Fagerli, og vindretningen gjør at det trekker noen skyer inn over Sør- og Østlandet, men jeg tror ikke det er nedbør i dem.

Mildt

Vi får det mildt, men ikke sommervarmt. Luften i høytrykket er ikke spesielt het, og solen tar ikke noe særlig så langt ut på høsten.

– Jeg tipper en 10-12 grader i lavlandet, sier Fagerli.

Unntaket er de indre delene av Nordvestlandet. Det kommer til å blåse fra sørøst, det gir ofte fønvind der når vinden synker ned på lesiden av fjellene.

Les: Slik blir det fønvind

Vått i Europa

All nedbøren som vi skulle hatt her nord styres sørover, og Storbritannia, Nederland, Belgia og Tyskland kan få det vått fra helgen av.

Sist helg var det knallvær i Berlin, neste helg blir like flott hos oss. Bildet er tatt på taket av Riksdagsbygningen. (Foto: Ronald Toppe)
Sist helg var det knallvær i Berlin, neste helg blir like flott hos oss. Bildet er tatt på taket av Riksdagsbygningen. (Foto: Ronald Toppe)
– Usikkerheten i prognosene går på om noe av denne nedbøren klarer å smette opp mot Danmark, sier Fagerli.

Fra Danmark er ikke avstanden lang over Skagerak til den sørlige delen av Østlandet, og det kan trekke noen skyer over til oss.

Hva skal du bruke de fine dagene til? Fortell oss det på facebooksiden til storm.no!