eia tilo nett (Foto: Ole Morten Myrvoll, © ps)
eia tilo nett (Foto: Ole Morten Myrvoll, © ps)

Harald Eia raser etter Breivik-sammenligning

– Hva tror hun barna mine tenker?

I en bokanmeldelse i Klassekampen 1. oktober sammenlignet skribent Susanne Christensen forfatteren med massemorderen, og skrev at «listen over sinte menn blir stadig lengre».

I anmeldelsen trekker hun også fram Harald Eia, og sammenligner ham med terroristen Anders Behring Breivik. «De vandrer rundt i romaner av Michael Houellebecq, Lars Ove Seljestad og Abo Rasul, eller de heter Harald Eia og Anders Behring Breivik og bruker ulike metoder for å bringe sitt budskap fram i offentligheten», ifølge VG.

– Forferdelig

Dette får Harald Eia til å se rødt.

– Av og til bør man kanskje tenke seg litt om. Hva tror hun barna mine tenker om at pappa blir sammenlignet med en av norgeshistoriens verste massemordere? Det er helt forferdelig å bare bli nevnt i samme setning som han, sier Eia til VG.

Skribenten kritiserer Eias oppførsel i det kontroversielle NRK-programmet «Hjernevask».

Han ønsker imidlertid ikke å kommentere hvorvidt barna er blitt berørt av anmeldelsen, men understreker overfor avisen av han på lik linje med alle andre har vært dypt fortvilet over det som skjedde 22. juli.

Skribentens begrunnelse

Christensen svarer med at hennes intensjon ikke var å trekke direkte parallell mellom de to.

– Jeg må tilstå at jeg oppfatter deg og ABB som menn med armen i været i det samme klasselokalet. Dere har spørsmål om kjønn, dere har vondt og vil gjøre om på ting, forklarer skribenten ifølge avisen.

Christensen ble tidligere i år kåret til Årets litteraturkritiker.

Frikjent i PFU

Eias tidligere NRK-program «Hjernevask» ble hyppig debattert. Programmet tok opp kontroversielle spørsmål rundt forskjellene blant folk og genenes påvirkning, og dette skapte debatt. Han ble av kjønnsforsker Jørgen Lorentzen klaget inn for Pressens Faglige Utvalg, men komikeren ble frikjent.

– Jeg tror ikke han vil gå til rettslige skritt. Jeg har ikke brutt noen lov. Så det er jeg ikke redd for det, sa en lettet Harald Eia til «God kveld Norge» etter frikjennelsen.

Les mer: – Jeg er lettet

Tar kritikken personlig

Men komikerens program er også blitt hyllet. I 2010 mottok han blant annet Fritt Ords ytringsfrihetspris for NRK-serien. Da han mottok prisen fortalte han hvordan kritikken går inn på ham personlig.

– Det går inn på meg. Jeg er jo er person som vil bli likt av alle. Derfor blir jeg enda gladere enn jeg hadde trodd for denne prisen, sa han fra talerstolen.

Les mer: Harald Eia tar kritikken personlig